Тиквеник със стафиди и кафява захар

Тиквеник със стафиди и кафява захар Лакомник
Тиквеник със стафиди и кафява захар
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

300 г кори за баница

1 кг тиква

1 ч.ч. орехи

1 ч.ч. стафиди

1 ч.ч. кафява захар

100 мл олио

3 к.ч. захар

3 к.ч. вода

100 г пудра захар

Начин на приготвянe

Сварявате сиропа, като завирате водата, сипвате захарта и бъркате докато се разтопи, оставяте да изстине. Настъргвате тиквата на едро ренде, смесвате я с орехите, стафидите и захарта, мажете всяка кора с четка натопена в олио, поръсвате 3-4 с.л. от сместа и навивате на руло. След което редите в кръгла, намазнена тава на голям охлюв, като започвате от центъра, отгоре поръсвате с малко олио и печете в загрята на 190 градуса фурна до зачервяване. Като я извадите от фурната разпределяте равномерно студения сироп върху горещия тиквеник и завивате с кърпа. Като се охлади поръсвате с пудра захар и поднасяте. Може да сложите канела - много върви, но аз толкова обичам естествения аромат на печената тиква.

Още по темата
Още по темата
Тиквеник с готови кори
Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се задушава до омекване на тих огън. След свалянето от огъня се прибавят захарта, галетата, счуканите орехови ядки и...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц