Снежни изкушения от Алпите

Снежни изкушения от Алпите Лакомник
Снежни изкушения от Алпите
Автор:Лакомник

Зимата е към края си, но обстановката все още е изключително подходяща за ски. Ако нямате обаче възможност да си позволите такова приключение, ви придлагаме поне да опитате специалитети от най-доброто място за ски - Алпите.

 

Мекици

Необходими продукти:

200 г брашно 

250 мл прясно мляко 

20 г масло 

3 яйца 

20 мл коняк

2 щипки сол 

Начин на приготвяне: Първо започваме от тестото, което се прави от брашното и прясното мляко. Бърка се докато стане напълно гладко. Поръсваме със солта. Разтопяваме маслото и добавяме и него. Идва ред на коняк. Яйцата разделяме и взимаме само жълтъците. След това правим белтъците на сняг с малко захар и добавяме и тях. Разбъркваме добре. С помощта на черпак наливаме малко от сместа, като наслагваме една върху друга различни форми. Така мекицата става пухкава, но и с дупчици, които й придават лекота. Когато стане готова от едната страна, обръщаме и от другата. Когато ги извадим от олиото, ги оставяме да се отцедят. Поръсваме със захарта и сервираме.

 

 

Юфка

Необходими продукти:

350 кг брашно

2 яйца

сол

Начин на приготвяне: Яйцата се смесват със солта и се разбъркват добре. Брашното се поставя в дълбока купа. При него изливаме яйцата. Добавяме малко вода, за да направим тесто. Оставяме да престои на топло за половин час. Тестото се разделя на парчета. На машина за паста се получават и традиционните тънки плочици. След това само ви остава да ги изсушите. Можете да направите това на фурна и така да ги запечете леко. Когато я приготвяне, можете да сложите съставки по желание. Важно е обаче преди да я консумирате, да я сварите леко.

 

 

Сладкиши

Необходими продукти:

5 яйца 

5 с. л. пудра захар 

1 ч.л. брашно 

кора от лимон

масло 

2 с.л. прясно мляко 

Начин на приготвяне: Взимаме яйцата и ги разделяме на жълтъци и белтъци. Последните се разбиват на сняг със захарта. Три жълтъка се взимат и се разбъркват с брашното, добавяме и лимонената кора. След това ги смесваме с белтъците. Захарта се смесва с млякото. Към тях се добавя и разтопеното масло. Обливаме от вътре всяка формичка с тази смес. После я допълваме с яйчената смес. Печем на умерена фурна. Преди сервиране, може отново да се поръси със захар.

 

 

Пиле

Необходими продукти:

250 г пилешко месо

1 кг картофи

100 г гъби

100 г кашкавал

100 мл прясно мляко

масло

брашно

Начин на приготвяне: Картофите се белят и се нарязват на шайби. Пържат се от двете страни. През това време сваряваме пилешкото, докато започне да се разделя на конци. Режем го като за кебап. Накрая остава да направим и соса. Първо запържваме брашното в масло. Добавяме гъбите и прясното мляко. Бъркаме докато сместа поизври. В него слагаме и месото. Покриваме чинията за сервиране с картофите, а отгоре изсипваме и пилешкото. Докато всичко още е горещо, се настъргва кашкавал.

 

 

Макарони

Необходими продукти:

5 картофа

300 г макарони

200 мл сметана

250 г кашкавал

масло

1 глава лук

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Сваряме ги добре в подсолена вода. Пет минути по-късно добавяме и макароните. Оставяме да ври, докато те станат готови. Кашкавалът се настъргва в сметаната. Разбъркваме добре. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в маслото. Взимаме тава и на дъното й слагаме от сместа с картофите и макароните. Върху тях - от кашкавала и сметаната. Отгоре повтаряме с картофите, после с кашкавала и така докато свършат и двете суровини. Накрая се залива с лука, заедно с маслото, в което се е задушавал. Запичаме за кратко в предварително загрята фурна.

Още по темата
Още по темата
Карибските изкушения на Тринидад и Тобаго
В Карибския басейн се намира поредното острова съкровище на света - Тринидад и Тобаго. В това кътче можете да се насладите на невероятни специалитети от още...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц