Специалитетът на острова е панирана летяща риба
В Карибския басейн се намира поредното острова съкровище на света - Тринидад и Тобаго. В това кътче можете да се насладите на невероятни специалитети от още по-невероятни неща. Пример за това безспорно е панираното филе от летяща риба. Останалите ястия са чисто карибски - плодове, съчетани с морски дарове.
Летяща риба
Необходими продукти:
1 кг филе от летяща риба (или друга риба)
2 яйца
1 ч. брашно
2 ч. лук
2 л. магданоз
1 л. мащерка
1 л. листа целина
1 л. сос „Уорчестър”
черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне: Изчистеното рибно филе оставяме настрани. От останалите продукти замесваме тесто като за палачинки. След това оставяме рибата вътре за половин час. Вадим филетата и ги пържим от двете страни докато покафевеят.
Салата със скариди
Необходими продукти:
450 г сварени скариди
1 с. л. балсамов оцет
сокът от 1 портокал
2 с. л. соев сос
30 мл зехтин
1/4 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 портокала
150 г ананас от компот
1 киви
1 глава лук
Начин на приготвяне: Първо правим маринатата за салатата. Смесваме оцета, портокаловия и соевия сос, заедно със солта захарта. Бъркаме докато се получи гладка смес. Вътре добавяме нарязаните на парчета портокал, ананас и киви. Идва ред и на изчистените и сварени предварително скариди и лука. Покриваме добре съда и оставяме да се маринова поне два часа. В салатиера поставяме няколко листа от маруля. Отгоре подреждаме маринованите вече зеленчуци и скариди.
Паниран хляб
Необходими продукти:
4–6 филии хляб
6 яйца
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. бахар
1/2 ч. л. индийско орехче
30 мл тъмен ром
100 г ананас
100 г краве масло
Начин на приготвяне: Разбиваме заедно рома, бахара, индийското орехче, яйцата и канелата. Намачкваме ананаса и добавяме и него. Отново разбиваме. Всяка филия хляб се овалва в сместа. Трябва да се напои добре. Пържим в загрято масло.
Супа от манго
Необходими продукти:
40 г захар
30 мл тъмен ром
30 мл вода
1,500 кг пресен ананас
манго
750 мл прясно мляко
щипка канела
100 мл течна сметана
бамя
Начин на приготвяне: В тенджерка слагаме захарта, рома и водата. Разбъркваме добре. Слагаме на печката и изчакваме да заври. След това оставяме само за две минути и махаме от огъня. Оставяме да се охлади. През това време правим обикновен захарен сироп. Отделно, в блендер, смесваме ананаса, мангото и сиропа. Доливаме и 100 мл. прясно мляко Всичко се прави на пюре. Прецеждаме. Готовата вече супа се подправя с канела и сметана. Добавяме и останалото прясно мляко. Оставя се да престои в хладилник поне за 4 часа.
Зеленчукова смес с бамя
Необходими продукти:
1/4 чаша вода
1 с. л. пресен лимонов сок
1 скилидка чесън
1 щипка смлян бахар
1/4 ч.л. лют чили сос
1 с. л. . магдано
сушени домати
2 с. л. зехтин
500 г прясна бамя
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Запържваме бамята за около две минути. Поръсваме със сол и черен пипер. Добавяме водата и слагаме капак на съда. Оставяме на слаб огън за около10 минути. Смесваме останалия зехтин, лимоновия сок, чесъна, бахара, лютия сос, черния пипер и солта. Прехвърляме готовата бамя в чиния и я заливаме със соса. Поръсете с магданоз и сушени домати.