Опитайте специалитетите на естонската кухня

Опитайте специалитетите на естонската кухня Лакомник
Опитайте специалитетите на естонската кухня
Автор:Лакомник

Когато отидете в Естония, можете да опитате много от местните блюда. Те са наследство от много народи, минали през територията на тази красива страна. В специалитетите ще усетите вкусове от датската, германската и шведската кухня. Опитайте да направите някои от тези прекрасни блюда и у дома. Няма да съжалявате.

Цвекло  с херинга

Необходими продукти:

3 глави цвекло

6 картофа  

4 кисели краставички

1 ябълка

2 варени яйца  

200 гр варени колбаси

1 глава лук

2 осолени херинги   

За соса:

заквасена сметана

1 ч. л. горчица

1 ч. л. захар

½ ч. л. черен пипер

2 с. л. оцет

Начин на приготвяне: Почистваме и нарязваме херингата. Оставяме я да пренощува в студена вода. През това време сваряваме цвеклото, картофите и яйцата. Всички продукти се нарязват на кубчета. Смесваме ги с херингата, поливаме със соса и оставяме да престои поне два часа в хладилника.

Кисел

Необходими продукти:

1/2 ч. ч. захар

3 с. л. царевично нишесте

1/4 ч. л. сол

2 ч. вода

5 ч. къпини

4 ч. малини

лимонов сок

Начин на приготвяне: Разбъркваме добре захарта и нишестето. Слагаме вода да къкри. В нея прибавяме две трети от плодовете. След като се сварят за около две минути, минаваме течността през сито. Смесваме варените и суровите плодове. След това постепенно изливаме течността при нишестето и захарта. Слагаме сместа в тенджера. Оставяме да заври и разбъркваме добре. Оставяме на котлона за не повече от 3 минути. След това веднага добавяме и плодовете. Разбъркваме всичко с лимоновия сок. Оставяме в хладилника за поне два часа.

Зеле

Необходими продукти:

1 кг прясно зеле

100 грама кафява захар

1 ч. л. сол

3 гр тъмна бира

3 грама ябълков сок

малко кимион

50 г краве масло

Начин на приготвяне: Нарязваме зелето. Слагаме го да се вари в тенджера, заедно с останалите продукти. Разбъркваме от време на време. Махаме от огъня, когато покафевее или около два часа.

Маринована змиорка

Необходими продукти:

1 кг змиорки

За марината:

750 мл вода

1 морков

2 парчета лук

8 зърна черен пипер

малко индийско орехче

сол  

3 с. л. оцет  

Начин на приготвяне: Слагаме всичко за маринатата в тенджера. Зеленчуците може да сложим и цели. Когато са сварят, ги отстраняваме. В още горещата течност поставяме парчетата змиорка. Варим я в нея, докато кожата започне да се отделя. Редим по най-много осем парчета в горещи буркани. Заливаме ги с горещата марината и затваряме с капачката. Важното е в течността да няма остатъци от зеленчуците. Ако искате да я хапнете веднага, оставете парчетата, покрити с течността за една нощ в хладилника.

Още по темата
Още по темата
В Естония гощават с кървавица и змиорка
Маринована змиорка е само един от интересните специалитети в естонската кухня. Прибалтийската държава е заимствала едни от най-хубавите ястия от народите, които са...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц