Кулинарните изненади на Канарските острови

Кулинарните изненади на Канарските острови Лакомник

Не си тръгвайте без да опитате местното гаспачо

Кулинарните изненади на Канарските острови
Автор:Лакомник

Ако сте решил да изкарате отпуската си на Канарските острови, трябва да се приготвите за меню с изключително много плодове, зеленчуци и варива. Местните казват, че бананите, които виреят при тях в изобилие, са няколко пъти по-вкусни от тези в Европа.

Канарските острови са група от малки съкровища, пръснати близо до Испания. Там е и легендарният Тенерифе, както и Ел Йеро, Ла Гомера, Ла Палма, Гран Канария, Фуертевентура и Лансароте. Всеки от тях има своя специалитет. В Ел Йеро например обожават пушените сирена. Ако сте любители на рибните вкуснотии, трябва задължително да минете през Гран Канария. Експериментаторите трябва да се насочат към Лансароте. Там се е запазило изцяло аборигенското наследство на областта. Ла Гомера пък е мястото на хубавия ориз, който става основа за невероятна паеля.

 

Салата с кресон

Необходими продукти:

6 яйца  

30 стръкчета аспержи

100 г кресон

3 с. л. зехтин

100 г пармезан

Начин на приготвяне: Сваряваме яйцата. Нарязваме ги на четири.  Заемаме се и с аспержите. Изчистваме ги, докато не остане само бялата им част. Варим ги само четири минути. Взимаме голяма чиния, в която ги смесваме с кресона. Отгоре подреждаме яйцата. Поръсваме леко със зехтин. Добавяме щипка сол и черен пипер. Завършваме с настърган пармезан.

 

 

Пучеро

Необходими продукти:

2 кг телешко

4 пилешки гърди

400 г бекон

6 кренвирша

1 глава лук

1 праз

5 картофа

5 моркова

1 кг тиквички

5 сладки картофа

1 глава зеле

500 г фасул

5 царевици

черен пипер

Сол

Начин на приготвяне: Слагаме да се вари подсолена вода. Вътре добавяме четири глави лук, нарязани на едро. Слагаме праза, черния пипер и накрая телешкото месо. Варим 45 минути. Докато водата още ври, идва ред на пилешките гърди, бекона, кренвиршите. Добавят се още картофите, морковите и тиквата. Във водата пускаме и зелето, нарязано на големи парчета.  Оставете да кипне само за минута. След това сварете царевицата отделно. В още един съд пък сварете фасула.

 

 

Цикория с кускус

Необходими продукти: 

1 цикория

4 с. л. сварен кускус

1 кубче бульон

100 г шунка

Стафиди

Сол

Черен пипер

Щипка къри

Начин на приготвяне: Сваряваме бульона. Докато е още горещ, с него заливаме кускуса. Поръсваме отгоре с кърито и разбъркваме добре. Покриваме с капак и оставяме да попие водата. През това време измиваме цикорията. Отделяме 10 листа. Нарязваме шунката. След като кускусът е изстинал, към него прибавяме стафидите. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Напълваме всяко от листата на цикорията с малко плънка. Подреждаме на поднос или в порция по две.

 

 

Гаспачо

Необходими продукти:

1 кг домати

1 краставица

1 зелена чушка

½ глава лук  

2 филийки хляб без кората

2-3 скилидки чесън

½ връзка магданоз

зехтин

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Доматите за супата трябва да са много добре узрели. Обелваме ги.Слагаме ги в блендер и ги правим на едро смляно пюре. Обелваме краставицата и я нарязваме на възможно най-дребните  кубчета. Същото се отнася за чушката и чесъна, както и лука и магданоза. Разбъркваме добре и добавяме към доматите. Поръсваме със солта и черния пипер. Добавяме и зехтина. Взимаме хляба и го накисваме в малко вода. Изцеждаме добре и ги слагаме при доматите. По този начин сгъстяваме супата. Непосредствено преди да се сервира порцията, в чинията се добавят и няколко кубчета лед.

 

 

Канарски сос

Необходими продукти:

1 авокадо

4 скилидки чесън

1 с. л. лимонов сок

2 жълтъка

100 мл зехтин

Сол

черен пипер

щипка захар

Начин на приготвяне: За тази рецепта е необходимо да изберете добре узряло авокадо. Обелваме го и г нарязваме на кубчета. Обелваме и чесъна. Пюрираме продуктите с помощта на пасатор. Разбъркваме добре и отново пускаме пасатора, за да се получи напълно гладка кремообразна маса.  

Още по темата
Още по темата
Пригответе се за палитра от наслади от Ямайка
Ямайка е и ще си остане едно от най-прекрасните кътчета на света. Векове наред, на нейните брегове са акостирали кораби от цял свят. Всеки е носил със себе си...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц