Златна Прага омагьосва с бира, кнедли и паниран кашкавал

Златна Прага омагьосва с бира, кнедли и паниран кашкавал Лакомник

Старите традиции на Европа са скрити в Чехия

Златна Прага омагьосва с бира, кнедли и паниран кашкавал
Автор:Лакомник

Чешката кухня е една от най-обичаните у нас, задари близките вкусове. В сърцето на страната и на стара Европа на почит са доматената и чесновата супа, както и легендарният гулаш. Там си похапват и познатото у нас шкембе. Ако наминавате през Чехия задължително трябва да опитате и местните кнедли – хлебни или пък картофени. На много места ги сервират като гарнитура към месото. Ще ви сервират и зеленчуци приготвени по най-различни начини. Една от запазените марки на готвачите в Чехия е и панираният кашкавал. Сервира се със сос и гарнитура от пържени картофи. Ако пък сте решили да се отдадете на легендарната чешка бира, можете да го направите като за гарнитура хапнате мариновани в оцет кренвирши.

Кнедли

Необходими продукти:

4 яйца

7 питки хляб

500 гр. брашно

2 лъжички сол

0,5 чаша прясно мляко

Начин на приготвяне: Смесваме яйцата и солта, след това добавяме и брашното и млякото. Внимателно разбъркваме, за да може да има повече въздух в сместа. Така ще станат наистина пухкави кнедли. Нарязваме питките хляб на кубчета и ги добавяме в тестото. През това време продължаваме да бъркаме. Оставяме така за половин час. След това оформяме на продълговати парчета. Варим всяка от тях по 15 минути в подсолена вода, но не вряща вода. След като се сварят, ги нарязваме на парчета. Могат да се сервират като карнитура към месо, но винаги трябва да са обилно поляти със сос.

 

Паниран кашкавал

Необходими продукти:

400 гр. твърд кашкавал

1 яйце и галета за паниране

Сол

черен пипер

чушка

олио или зехтин за пържене

Начин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на парчета с дебелина около сантиметър и половина. Разбиваме яйцето, заедно с подправките. В тази смес потапяме кашкавала. След това овалваме в галета. Пържим само няколко минути. В противен случай ще се разтече в тигана. За да го сервираме, правим канапе от лист от зелена салата. Идеалната гарнитура за него са пържени картофи. Може да го полеете и със сос.

 

Кроасани

Необходими продукти:

1 пакет масло

2 чаша брашно

1 чаша смлени бадеми

0,5 чаша захар

1 п. ванилова захар

Пудра захар

щипка сол

Начин на приготвяне: Разбиваме маслото, заедно със захарта и ванилията, докато получим гладка маса. Добавяме щипка сол и започваме да сипваме по малко от брашното, като не преставаме да бъркаме. След това добавяме и бадемите. Оставяме тестото за половин час в хладилника. Когато вече е охладено, го вадим и го оформяме на малки топчета. От тях пък оформяме подкови и ги нареждаме в тава. Намазваме дъното на съда с масло и внимаваме да ги подредим така, че да не се допират. Печем до 20 минути на 200 градуса. 

 

Чеснова супа

Необходими продукти:

1 л вода

6 скилидки чесън

1 с.л. олио

черен пипер

1 кубче бульон или 1 с.л. Вегета

магданоз

4 яйца

За крутоните:

2 с.л. олио

4 филии хляб

Начин на приготвяне: Слагаме в една тенджера водата, настъргания чесън, солта, мазнината, както и черния пипер и бульона. През това време нарязваме на кубчета хляба и го запържваме в мазнината. В купичката, в която ще сервираме супата, слагаме едно сурово яйце и го заливаме с горещия бульон. Отгоре поръсваме с нарязания магданоз, както и с крутоните.

 

Телешко по Пражки

Необходими продукти:

800 г телешко месо

1 морков

1 глава лук

60 г шунка

1 с.л. брашно

30 мл червено вино

4-5 гъби

60 мл олио

магданоз

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Правим разрез по дължината на месото, което сме взели. Нарязваме шунката и морковите на кубчета. Лукът и гъбите наситняваме и ги задушаваме заедно с морковите. След това към тях добавяме шукната и магданоза и солим. Поръсваме и с половината от количеството черен пипер. С така приготвената плънка пълним месото. Оставяме за половин час. След това запържваме леко месото от всички страни. Слагаме го в тавичка, заливаме с чаша топла вода. Добавяме и 1 с. л. олио. Печем в умерена фурна. След като стане готово и го извадим от фурната, махаме конеца. В същата тавичка слагаме малко брашно. Разреждаме с виното и чаша топла вода. Така варим соса на тих огън около 20 минути. Бъркаме постоянно и после прецеждаме. Заливаме месото със соса. 

Още по темата
Още по темата
Най-вкусните козунаци на Европа и Русия
Каквито и нещастия да се случват в живота ни, винаги идват и дните на светли празници. За този Великден можете да разнообразите традиционния козунак като вземете...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц