Каквито и нещастия да се случват в живота ни, винаги идват и дните на светли празници. За този Великден можете да разнообразите традиционния козунак като вземете назаем опит от съседите. Едно е сигурно - ще ви е вкусно.
Австрия
Необходими продукти:
1 кг бяло брашно
1 ч.л. сол
50 г мая
250 г захар
80 г масло
80 мл олио
5 яйца
250 мл прясно мляко
ванилия и лимон
Начин на приготвяне: Разбиваме маята с прясно мляко и малко брашно. Оставяме я настрана за 20 минути. Останалите продукти трябва да са поне със стайна температура, но е добре да ги затоплите. Смесваме ги, добавяме и маята и замесваме тесто и когато започне да се отделя от съда, го оставяме да втаса. Това трябва да стане за 1 час. Бъдете точни при започването на следващия етап и не оставяйте козунака да втасва допълнително. Оформяме тестото и го поставяме в подходяща тава. Печем в предварително загрята фурна до 220 градуса за около половин час.
Италия
Необходими продукти:
300 г бяло брашно
100 г масло
75 г сушени плодове
75 г стафиди
75 г захар
25 мл прясно мляко
3 яйца
5 г мая
лимон
Начин на приготвяне: Започваме да правим тестото, като първо разбъркваме маята с половината брашно и добавяме хладка вода. Правим тестото на топка. След това пълним тенджера с около 2 литра хладка вода. Слагаме тестото в нея и го оставяме вътре, докато не изплува на повърхността. През това време смесваме останалото брашно със сушените плодове, предварително нарязани на кубчета. Оставяме за 20 минути и смесваме и двете теста. Омесваме добре. Трябва да намерим метална форма - висок, но и дебел цилиндър. Както знаете, италианският козунак наподобява папска тиара. Формата се намазва с масло. Слагаме тестото. Оставяме да втаса за около 40 минути. Отгоре намазваме с разбито яйце. Поръсваме и с кристална захар. Печем за около 30-40 минути на 180 градуса.
Русия
Необходими продукти:
100 г масло
400 г брашно тип 500
120 г захар
2 яйца
50 г бадеми
40 г стафиди
190 мл сметана
1 ванилия
3,5 г мая
40 г сушени плодове
За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
1 белтък
1 ч.л. лимонов сок
Необходими продукти: Оставяме продуктите извън хладилника. Можете да направите това дори от вечерта. Маята се разбърква добре с течната сметана, 1 ч. л. захар и едва 60 г от брашното. Оставяме настрани. Разделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват с едва половината от захарта. Добавяме вътре захарта, ванилията и маслото. В друг съд разбиваме белтъците на сняг, заедно с щипка сол и останалото количество захар. Смесваме жълтъците с готовата вече за ползване мая. След това постепенно добавяме и сместа с белтъците. Брашното се пресява, за да влезе въздух в него и се добавя към разбърканата вече смес. Замесваме тесто и го оставяме да втаса в купа, покрито с фолио, едва когато спре да лепне по ръцете. Оставяме да престои на топло, докато стане двойно по-голямо. Попарваме стафидите и ги добавяме в тестото. Нарязваме на едро сушените кайсии. Накълцваме бадемите на едро. Взимаме формата за печене и намазваме обилно с масло. Поръсваме отгоре с брашно. Тавата трябва да е голяма, защото тестото трябва да заема едва една трета от него преди втасването. Смесваме 1 ч. л. течна сметана с 1 жълтък. Намазваме козунака и едва тогава оставяме да втаса. Когато тестото е готово за фурната, намазваме го отгоре отново. Поръсваме с бадемите и кристалчета захар. Печем на предварително загрята фурна до 180 градуса. По традиция, козунакът в Русия има и глазура. Смесваме продуктите за нея и поливаме готовия и изваден от формата козунак. Сладката смес е като сироп и придава допълнителна сладост на печивото.
Гърция
Необходими продукти:
6 яйца
2 пакетчета прясна мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 пакетче краве масло
1 ч.ч. мед
8-10 ч.ч. брашно
4 ванилии на прах
1 лимон
1 портокал
1 1/2 ч.л. анасон
сол
Начин на приготвяне: Смесваме в голяма купа брашното, заедно с малко сол и ванилиите. Правим кладенче и в него изсипваме само четири от яйцата, разбити добре. В друг съд смесваме прясното мляко, заедно с маслото и меда. Сместа се затопля. Когато изстине, се добавя към брашнената смес. Леко се разбърква. Поръсваме с кората от лимона и портокала. Добавяме и анасона. Маята се разтваря в прясното мляко и се оставя докато шупне. След това веднага прибавяме към сместа. Месете колкото може повече, тестото само ще става по-вкусно. Прехвърляме в съд, намазан с масло. Оставяме докато втаса и удвои обема си. Оформете тестото и го върнете в тавата или направо го сложете да се пече. Отгоре се намазва с разбитите белтъци от две яйца. Добавяте малко вода. Пече се 30 минути на предварително загрята фурна до 200 градуса.
Полша
Необходими продукти:
5 жълтъка
120 г пудра захар
150 мл прясно мляко
40 г мая
500 г брашно
80 г масло
1 ванилия
шафран
сол
Начин на приготвяне: Жълтъците трябва да се разбият заедно със захарта. През цялото време съдът, в който е сместа, трябва да е потопен в топла вода. Разбиваме докато сместа стане бяла и се сгъсти. Маята се размива само в малко вода. Добавя се при останалите продукти без маслото. Заедно те се прибавят към сместа с жълтъците. Разбъркваме добре. Едва тогава добавяме предварително разтопеното масло. Отново разбъркваме добре и прехвърляме сместа във форма, намазана с масло. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса. Печем в умерена фурна до готовност.