Най-вкусните козунаци на Европа и Русия

Най-вкусните козунаци на Европа и Русия Лакомник
Най-вкусните козунаци на Европа и Русия
Автор:Лакомник

Каквито и нещастия да се случват в живота ни, винаги идват и дните на светли празници. За този Великден можете да разнообразите традиционния козунак като вземете назаем опит от съседите. Едно е сигурно - ще ви е вкусно.

 

Австрия

Необходими продукти:

1 кг бяло брашно

1 ч.л. сол

50 г мая

250 г захар

80 г масло

80 мл олио

5 яйца

250 мл прясно мляко

ванилия и лимон

Начин на приготвяне: Разбиваме маята с прясно мляко и малко брашно. Оставяме я настрана за 20 минути. Останалите продукти трябва да са поне със стайна температура, но е добре да ги затоплите. Смесваме ги, добавяме и маята и замесваме тесто и когато започне да се отделя от съда, го оставяме да втаса. Това трябва да стане за 1 час. Бъдете точни при започването на следващия етап и не оставяйте козунака да втасва допълнително. Оформяме тестото и го поставяме в подходяща тава. Печем в предварително загрята фурна до 220 градуса за около половин час.

 

 

Италия

Необходими продукти:

300 г бяло брашно

100 г масло

75 г сушени плодове

75 г стафиди

75 г захар

25 мл прясно мляко

3 яйца

5 г мая

лимон

Начин на приготвяне: Започваме да правим тестото, като първо разбъркваме маята с половината брашно и добавяме хладка вода. Правим тестото на топка. След това пълним тенджера с около 2 литра хладка вода. Слагаме тестото в нея и го оставяме вътре, докато не изплува на повърхността. През това време смесваме останалото брашно със сушените плодове, предварително нарязани на кубчета. Оставяме за 20 минути и смесваме и двете теста. Омесваме добре. Трябва да намерим метална форма - висок, но и дебел цилиндър. Както знаете, италианският козунак наподобява папска тиара. Формата се намазва с масло. Слагаме тестото. Оставяме да втаса за около 40 минути. Отгоре намазваме с разбито яйце. Поръсваме и с кристална захар. Печем за около 30-40 минути на 180 градуса.

 

 

Русия

Необходими продукти:

100 г масло

400 г брашно тип 500

120 г захар

2 яйца

50 г бадеми

40 г стафиди

190 мл сметана

1 ванилия

3,5 г мая

40 г сушени плодове

За глазурата:

1 ч.ч. пудра захар

1 белтък

1 ч.л. лимонов сок

Необходими продукти: Оставяме продуктите извън хладилника. Можете да направите това дори от вечерта. Маята се разбърква добре с течната сметана, 1 ч. л. захар и едва 60 г от брашното. Оставяме настрани. Разделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват с едва половината от захарта. Добавяме вътре захарта, ванилията и маслото. В друг съд разбиваме белтъците на сняг, заедно с щипка сол и останалото количество захар. Смесваме жълтъците с готовата вече за ползване мая. След това постепенно добавяме и сместа с белтъците. Брашното се пресява, за да влезе въздух в него и се добавя към разбърканата вече смес. Замесваме тесто и го оставяме да втаса в купа, покрито с фолио, едва когато спре да лепне по ръцете. Оставяме да престои на топло, докато стане двойно по-голямо. Попарваме стафидите и ги добавяме в тестото. Нарязваме на едро сушените кайсии. Накълцваме бадемите на едро. Взимаме формата за печене и намазваме обилно с масло. Поръсваме отгоре с брашно. Тавата трябва да е голяма, защото тестото трябва да заема едва една трета от него преди втасването. Смесваме 1 ч. л. течна сметана с 1 жълтък. Намазваме козунака и едва тогава оставяме да втаса. Когато тестото е готово за фурната, намазваме го отгоре отново. Поръсваме с бадемите и кристалчета захар. Печем на предварително загрята фурна до 180 градуса. По традиция, козунакът в Русия има и глазура. Смесваме продуктите за нея и поливаме готовия и изваден от формата козунак. Сладката смес е като сироп и придава допълнителна сладост на печивото.

  

 

Гърция

Необходими продукти:

6 яйца

2 пакетчета прясна мая

1 ч.ч. прясно мляко

1 пакетче краве масло

1 ч.ч. мед

8-10 ч.ч. брашно

4 ванилии на прах

1 лимон

1 портокал

1 1/2 ч.л. анасон

сол

Начин на приготвяне: Смесваме в голяма купа брашното, заедно с малко сол и ванилиите. Правим кладенче и в него изсипваме само четири от яйцата, разбити добре. В друг съд смесваме прясното мляко, заедно с маслото и меда. Сместа се затопля. Когато изстине, се добавя към брашнената смес. Леко се разбърква. Поръсваме с кората от лимона и портокала. Добавяме и анасона. Маята се разтваря в прясното мляко и се оставя докато шупне. След това веднага прибавяме към сместа. Месете колкото може повече, тестото само ще става по-вкусно. Прехвърляме в съд, намазан с масло. Оставяме докато втаса и удвои обема си. Оформете тестото и го върнете в тавата или направо го сложете да се пече. Отгоре се намазва с разбитите белтъци от две яйца. Добавяте малко вода. Пече се 30 минути на предварително загрята фурна до 200 градуса.

 

 

Полша

Необходими продукти:

5 жълтъка

120 г пудра захар

150 мл прясно мляко

40 г мая

500 г брашно

80 г масло

1 ванилия

шафран

сол

Начин на приготвяне: Жълтъците трябва да се разбият заедно със захарта. През цялото време съдът, в който е сместа, трябва да е потопен в топла вода. Разбиваме докато сместа стане бяла и се сгъсти. Маята се размива само в малко вода. Добавя се при останалите продукти без маслото. Заедно те се прибавят към сместа с жълтъците. Разбъркваме добре. Едва тогава добавяме предварително разтопеното масло. Отново разбъркваме добре и прехвърляме сместа във форма, намазана с масло. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса. Печем в умерена фурна до готовност.

 

Още по темата
Още по темата
Хапваме козунак едва от век
Козунаците, които днес се замесват във всяка българска къща, са част от трапезата ни едва от век. За съжаление, традицията навлиза късно у нас и то като градска мода....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц