Спешни мерки след преяждане и препиване

Спешни мерки след преяждане и препиване Лакомник

Сок от лимон и портокал с мед възстановява баланса

Спешни мерки след преяждане и препиване
Автор:Лакомник

 

 

Сок от лимон, портокал с мед възстановява баланса

 

Серията от празници и почивни дни предполагат дълъг престой на масата. Българинът по традиция я отрупва с храна и напитки и рядко става, преди всичко да е изядено и пресушено. А на сутринта се налага спешна помощ и ударно възстановяване.

 

Има няколко прости начина да облекчим страданията си от преяждане и след запой. На помощ идват водните процедури, които активизират кръвообращението. Краката се потапят в кофа с хладка вода (37°С). Към нея постепенно и много бавно се долива гореща, която за 15 минути стига до 40-43°С. При болки и киселини под лъжичката, в областта на епигастриума, през половин час се пият по 2-3 супени лъжици сок от сурови картофи. Ако газове разпъват корема, помага кориандър. Той се мели в мелничка за кафе и се пие след храна по половин чаена лъжичка.

Подобно действие има ментовият чай. Една-две чаени лъжички сушени ментови листа се запарват 3-4 минути в чаша вряла вода. Чаят се пие топъл. Сокът от портокал, грейпфрут и лимон с мед е балсам за черния дроб, който е подложен на алкохолни издевателства по време на празниците. Алкохолът е „пресушил” тялото, като се е опитал да излезе по всякакъв начин от организма - често уриниране, повръщане, потене. Затова спешно му трябва течност - по възможност вода, билков чай, плодови сокове. Трябва да пием по малко количество, но редовно.

Прясно изцеденият сок доставя глюкоза, фруктоза и минерални вещества. Ако не е кристално прозрачен, значи съдържа пектин, който успокоява стомаха. Помага не само многото течност, която оводнява пресъхналото тяло, но и плодовата захар, която дава енергия на клетките и храни мозъка. Постепенно нарушеният баланс на електролити в организма се възстановява. Витаминният удар, който си осигуряваме с комбинацията портокал, грейпфрут и лимон, тонизира. Поглъщаме един голям букет от витамини и антиоксиданти.

Изцеждат се половин лимон, 2 портокала, половин грейпфрут. Този сок се пие сутрин на гладно. След това може и да пропуснем закуската. Добре е след празник под ръка да има витамин С. Най-лесно е да си разтворим в чаша вода една таблетка. По-ефективна е комбинацията на витамин С и мед. Предварително във водата се разтворят 1-2 чаени лъжички пчелен мед или глюкоза. Комбинацията от глюкоза, фруктоза и витамин С подпомага детоксикацията на организма, като активира работата на черния дроб.

Още по темата
Още по темата
10 начина да спрете преяждането
Френски диетолози систематизираха най-важните правила срещу преяждането. Прекаляването се храна е сред най-честите причина за качване на килограми пи затлъстяване и за...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц