Рибник по русенски

Рибник по русенски Лакомник
Рибник по русенски
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 шаран около килограм и половина

1 чаена лъжичка смлян черен пипер

4 глави лук

4 супени лъжици олио

1 супена лъжица нарязан на ситно магданоз

1 супена лъжица нарязана на ситно целина

1 чаена чаша стрита суха мащерка

4 червени домата

1 чаена чаша орехи

За тестото:

700 г брашно

прясна мая

Начин на приготвянe

Първо трябва да оставите изчистения и измит шаран за един час в наклонена тавичка, за да се отцеди от кръвта. Подсушете го с чиста кърпа. Вътре го посолете и поръсете с черен пипер, а отвън само го посолете. Така шаранът трябва да престои 4 часа на студено място. 

Докато чакате, пригответе тестото. В малко хладка вода разтворете маята и я сложете в брашното. Прибавете и няколко капки олио. Започнете да наливате по малко хладка вода, като бъркате отначало с лъжица, а след това замесвате с набрашнени ръце. Замесете добре тестото и го завийте с кърпа. Оставете го на топло място за половин час. 

В това време пригответе плънката за рибата. Задушете с малко вода и сол нарязания на тънки филийки лук, като разбърквате от време навреме с дървена лъжица. Когато лукът омекне, а водата се изпари, налейте 3 супени лъжици олио и запържете. Прибавете обелените и настърганите на ренде домати. След запържването на доматите прибавете магданоза, целината и мащерката. Щом сместа изстине, добавете и ореховите ядки. 

Разточете от тестото пита, която не трябва да е много дебела, а по големина трябва да е два пъти колкото тавичката, в която ще печете. Напълнете шарана с плънката, намажете го с олио и го обвийте в питата, която отвън също трябва да намажете с олио. 

Рибникът се пече в умерена фурна, докато питата леко се зачерви. Поднася се, когато изстине.

* Може да приготвите рибника и с готово или бутер тесто.

Още по темата
Още по темата
Рибник по пловдивски
За да приготвите вкусното ястие, първо трябва да запържите сместа от нарязания на ситно лук, нарязаната на съвсем малки парченца чушка и обеления и настърган на едро...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц