Пълнена питка „Гръцки венец”

Пълнена питка „Гръцки венец” Лакомник

Топло и меко изкушение с апетитна плънка от яйца, бекон и маслини

Пълнена питка „Гръцки венец”
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

500 г брашно

1 супена лъжица захар

1/2 с.л. морска сол

2 пакетчета суха мая

300 мл топла вода

За пълнежа:

5 варени яйце

200 г бекон

50 г нарязани черни маслини без костилки

зехтин

сух босилек

50 г пармезан или кашкавал

1 жълтък

Начин на приготвянe

Смесете маята с брашното с маята в голям съд и направете кладенче в средата. В него сипете захарта, солта и половината вода. Започнете постепенно да добавяте вътре от брашното и да замесвате тестото. При нужда добавяйте от водата. Замесете меко и гладко тесто, което не лепне. Ако е твърде сухо, добавете вода, ако е лепкаво – брашно. Месете 5-10 минути, за да получите гладко и еластично тесто.

Поръсете купа с брашно и сложете вътре тестото, поръсете брашно и отгоре. Покрийте с фолио купата и оставете на топло място да втаса, докато удвои обема си.

Поръсете брашно на плота и сложете тестото. Премесете го пак за минута-две.

Разточете тестото леко, докато получите правоъгълник с по-дълга страна на основите. Наредете върху по-долната част нарязаните на кръгчета яйца, парченцата бекон, поръсете зехтин, босилек, настърган кашкавал и нарязани маслини. Покрийте си тестото отгоре и слепете краищата добре с пръсти. Ще получите нещо като руло, което да усучете леко и да слепите в кръг на венец. Сложете венеца в кексова форма и го намажете с разбития жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути. Проверете готовността със суха клечка.

 

Още по темата
Още по темата
Пълнена питка с пилешко и гъби
Пригответе тестото като смесите водата 2 с.л. олио, 300 г от брашното и замесете добре. Покрийте и оставете в хладилника. Пригответе соса като нарежете гъбите,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.