Пълнена питка „Гръцки венец”

Пълнена питка „Гръцки венец” Лакомник

Топло и меко изкушение с апетитна плънка от яйца, бекон и маслини

Пълнена питка „Гръцки венец”
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

500 г брашно

1 супена лъжица захар

1/2 с.л. морска сол

2 пакетчета суха мая

300 мл топла вода

За пълнежа:

5 варени яйце

200 г бекон

50 г нарязани черни маслини без костилки

зехтин

сух босилек

50 г пармезан или кашкавал

1 жълтък

Начин на приготвянe

Смесете маята с брашното с маята в голям съд и направете кладенче в средата. В него сипете захарта, солта и половината вода. Започнете постепенно да добавяте вътре от брашното и да замесвате тестото. При нужда добавяйте от водата. Замесете меко и гладко тесто, което не лепне. Ако е твърде сухо, добавете вода, ако е лепкаво – брашно. Месете 5-10 минути, за да получите гладко и еластично тесто.

Поръсете купа с брашно и сложете вътре тестото, поръсете брашно и отгоре. Покрийте с фолио купата и оставете на топло място да втаса, докато удвои обема си.

Поръсете брашно на плота и сложете тестото. Премесете го пак за минута-две.

Разточете тестото леко, докато получите правоъгълник с по-дълга страна на основите. Наредете върху по-долната част нарязаните на кръгчета яйца, парченцата бекон, поръсете зехтин, босилек, настърган кашкавал и нарязани маслини. Покрийте си тестото отгоре и слепете краищата добре с пръсти. Ще получите нещо като руло, което да усучете леко и да слепите в кръг на венец. Сложете венеца в кексова форма и го намажете с разбития жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути. Проверете готовността със суха клечка.

 

Още по темата
Още по темата
Пълнена питка с пилешко и гъби
Пригответе тестото като смесите водата 2 с.л. олио, 300 г от брашното и замесете добре. Покрийте и оставете в хладилника. Пригответе соса като нарежете гъбите,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Пълнени чушки по заралийски
Пълнени чушки по заралийски
Олиото, лукът и малко вода се задушават в тиган, докато остане на мазнина. Прибавят се...
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Колкото и да не обръщате внимание на дребнотемието около себе си в петък и събота, то оказва влияние на настроението ви. Въпросите, които ви вълнуват най-силно, определят и поведението ви, за това бъдете деликатни и добри. В много отношения превъзхождате другите, но ако не ги привлечете с качествата си във вторник, може да ги превърнете в свои врагове. Отнасяйте се с внимание към близките си, особено ако вълненията им са свързани със здравословни проблеми. Покажете грижовност, защото хората около вас имат нужда от вашата подкрепа. Считат ви за оправна личност с висок авторитет, към която могат да се обърнат в проблемна ситуация.