
Любимата рецепта с нов пълнеж за още по-добър вкус




Смесват се брашното и маята. Прави се кладенче от брашното в тавичка и вътре се слагат 3 яйца и един белтък, олиото, солта, захарта, водата и загасената в кисело мляко сода. Омесва се меко тесто. Разделя се на 4 топки и се оставят за 15 минути да се отпуснат.
През това време в олиото на средно силен огън сотирайте почистения спанак за 10 минути под капак.
Всяка топка от тестото се разточва на кора, намазва се с мазнината и се поръсва със сирене и спанак. Разстилат се една върху друга и се завиват на руло. Рулото нарязваме на парчета и нареждаме в омазнена тава с пълнежа настрани. Наредете ги във формата на цвете – в центъра една и около нея останалите. Оставяме около 1 час да втаса докато удвои обема си. Намазва се с разбит жълтък и малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. По желание може да поръсите със сусамово или маково семе. Пече се около 35 минути и се проверява готовността със суха клечка. Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа за 10 минути.

