Орехов пай

Орехов пай Лакомник

Невероятно изкушение за празнични поводи

Орехов пай
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

2 чаши брашно

2 супени лъжици захар

1 чаена лъжица сол

9 супени лъжица студено несолено масло,нарязано на кубчета

1  яйце

3-5 с.л. лъжици студена вода

За плънката:

250 г орехи

2/3 чаша сметана

1/2 чаша вода

1 1/2 ч.ч. захар

1/2 парче масло на малки кубчета

Начин на приготвянe

Смесете заедно брашното,захарта и солта в голяма купа. Прибавете маслото и смесете с пръсти или блендер докато сместа стане на бучки колкото грахово зърно. Разбийте яйцата с 3 лъжици студена вода и изсипете в сместа с брашното. Стиснете малко от тестото в шепа,ако не се държи задно добавете още студена вода, по 1 супена лъжица и бъркайте. Съберете тестото заедно със сладкарска шпатула ако имате и натиснете. Увийте в найлоново пликче и оставете да престои поне 1 час. Разточете тестото между два листа прозрачно фолио. Сложете тестото във формата за тарта – пай, като притискате страните. Движете точилката над горния ръб за да премахнете излишното тесто,след това натиснете страните за да покрие добре формата. Оставете да стегне около 30 минути.

Разбиваме яйцата с миксер до получаване на пяна. Оставяме настрана. Разбиваме крема сиренето,захарта и ванилията до получаването на гъст пухкав крем. Смесваме с яйцата,като отново разбиваме с миксер до пълното им размесване. Тази смес изсипваме върху блата и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като сладкишът се изпече,оставяме да изстине.

Запечете орехите. Нагрейте сметаната в малка тенджера на средна температура. Захарта и водата загрейте и бъркайте докато захарта се разтвори. Махнете от котлона и незабавно но бавно прибавете горещата сметана. Разбъркайте като прибавите орехите и маслото и гответе на средна температура,бъркайки 2 минути. Изсипете сместа върху крема и поръсете с останалите 2 с. лъжици захар отгоре.

 

Още по темата
Още по темата
Лимонов пай с крем ванилия
Сваряваме млякото и махаме от огъня.Прибавяме разбитото нишесте заедно със захарта и изсипваме към млякото. Слагаме на огъня и бъркаме докато се сгъсти. Махаме от...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.