Магданозен хляб

Магданозен хляб Лакомник

Невероятно домашно изкушение за цялото семейство

Магданозен хляб
Време за приготвяне
Приготвяне
70 минути
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 опаковки суха мая

1 3/4 чаши топла вода

6 с.л. мед

7 до 8 ч.ч. (или повече) брашно

6 малки цели яйца плюс един жълтък

2/3 ч.ч. френско грозде, накиснато в топла вода (сменете със сушени боровинки)

1 2/3 с.л. разтопено масло или олио

1 1/2 ч.л. сушен розмарин

1 1/2 ч.л. сушен босилек

2/3 ч.ч. ситно нарязан пресен магданоз

1 1/2 ч.л. канела

Начин на приготвянe

Поръсете маята с 1/2 чаша топла вода и разбъркайте с меда да постои 5 минути.

Добавете останалата топла вода и до 3 чаши от брашното. Разбийте с дървена лъжица да се смеси добре и оставете, покрито з влажна кърпа за 40 минути да втаса, докато увеличи двойно обема си.

Разбийте 5 цели яйца плюс един жълтък. Разбъркайте с френското грозде. Добавете и маслото и разбъркайте всичко заедно с втасалото тесто.

В хаванче стрийте сушените билки и магданоза на паста. Смесете с канелата и добавете като разбъркате добре в тестото. Добавете останалото брашно и разбъркайте с дървена лъжица, а след това домесете с ръце докато се получи гладко тесто. Поставете в намаслена купа, покрийте с влажна кърпа и оставете да престои на топло около час, за да втаса. Ако искате оформете след това в избрана форма и отново оставете на втасва за 30 минути. После печете на 180 градуса в загрята фурна, като преди това намажете отгоре с останалото яйце, леко разбито. Печете около 50 минути. 

Още по темата
Още по темата
Хляб с моркови
Разтворете маята в топла вода или мляко и добавете захарта. Оставете да престои 5-10 минути. Пресейте брашното и добавете маята, морковите, орехите, ванилена захар,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц