Арменски хляб

Арменски хляб Лакомник

Замесете го сутринта, за да е готов за обяд

Арменски хляб
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 опаковка суха мая

1 1/2 ч.ч. топла вода

1 ч.л. сол

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. пълнозърнесто (черно) брашно

печен сусам

Начин на приготвянe

Разтворете маята в горещата вода. Прибавете солта. Смесете двата вида брашно и изсипете толкова от тях в купата с маята, че да се получи твърдо тесто. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност и месете докато стане гладко и еластично, около 8-10 мин. Оформете на топка. Сложете тестото в намазнена купа и го намажете и отгоре с олио. Покрийте купата с капак и оставете тестото да втасва, докато си удвои обема, около 30 мин. Ударете тестото с юмрук и го оставете да удвои обема си още веднъж (още 30 мин.). Разделете тестото на 8 равни части и ги разточете на тънки листи с диаметър 23 см. Сложете един от листите в намазнена тавичка и го поръсете със сусам. Печете при 200° С 5-6 мин. докато хляба изглежда сух, леко кафяв и изпълнен с мехури.

Повторете същата процедура и с останалото тесто. Охладете и съхранявайте на сухо място.

 

Още по темата
Още по темата
Арменците готвят най-апетитно
Кухнята на Армения е обединила в себе си едни от най-обикновените продукти на света. Комбинациите между тях и начинът им на приготвяне обаче ги правят...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц