Арабска мусака с канела

Арабска мусака с канела Лакомник
Арабска мусака с канела
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

400 г патлажан

0.5 кг картофи

70 г краве масло

2 с.л. брашно

2 ч.ч мляко

2 ч. л. пилешки бульон от кубче

мускатово орехче

бял пипер

сол

1 яйце

50 г кашкавал

0,5 кг кайма

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 домат

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. копър и магданоз

къри

босилек

розмарин

¼ ч.ч червено вино

Начин на приготвянe

Патладжана нарежете на кръгчета, сложете в подсолена вода и оставете за 20-30 мин. След това отцедете и запържете до полуготовност. Сложете на салфетка да попие мазнината.

Картофите нарежете на кръгчета и изпържете до полуготовност. Отцедете.

Лука запържете до златисто, добавете каймата, след това настъргания домат, чесъна, подправките. Налейте виното и задушете под капак като периодично разбърквате.

В тава наредете запържения патладжан, отгоре каймата и най отгоре картофите.

Приготвяме сос бешамел от маслото, брашното, млякото, бульона, орехчето, пипера и солта. След като изстине леко разбиваме в него яйцето и разбъркваме. Заливаме с него мусаката. Отгоре настъргваме кашкавала и печем в нагрята до 180 градуса фурна около 40 минути.

Още по темата
Още по темата
Арменска мусака с шницели
Изпържете шницелите по 3 минути от всяка страна в олиото. Опечете и избелете патладжаните, изкиснете ги в студена вода, за да се отмият оксалатите. Отцедете ги....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц