Хърватската кухня – с дъх на море

Хърватската кухня – с дъх на море Лакомник

Рецептата за добър вкус – леки ястия, домати и месо на скара

Хърватската кухня – с дъх на море
Автор:Лакомник

Хърватската кухня е лека и в нея преобладават морските вкусове. Можете да откриете много рецепти с домати, както и с меса на скара. Кухнята им в общи линии се доближава до средиземноморската. По много неща се докосва и до унгарския вкус, но определено има свой характер и хърватските ястия винаги се отличават. На Далматинския бряг, разбира се, е мястото за морските деликатеси.

 

Сладки

Необходими продукти:

350 г брашно

6 яйца

6 с. л. захар

6 с. л. масло

индийско орехче

кората на 2 лимона

350 г захар

150 г орехови ядки

150 г бадемови ядки

Начин на приготвяне:

Разбиваме брашното с жълтъците и 6 с. л. захар, както и стопеното масло. Прибамяче част от индийското орехче, настърганата лимонова кора. Така замесваме твърдо тесто. Разточваме на тънко и изрязваме кръгчета. След това започваме да правим плънката. Тя се прави като белтъците се разбиват с 350 г захар, а след това се добавят ядките и останалото индийско орехче. Слагаме по малко от плънката във всяко кръгче и прищипваме краищата. Нареждаме сладките в тава. Печем при 200 градуса за около 20 минути.

 

Валюшци

Необходими продукти: 

1 филия бял хляб

400 мл сметана

750 г кайма от свинско месо

сол на вкус

черен пипер

2 яйца

1/2 връзка магданоз

4 с. л. брашно

3 с. л. млян сухар

олио за пържене

100 мл прясно мляко

1 скилидка чесън

Начин на приготвяне:

Натрошаваме филия хляб и натопяваме в 100 мл сметана. Междувременно подправяме каймата със сол и пипер. След това добавяме и хляба, едно яйце, половината от магданоза. Правим кюфтета, т. нар. валюшци. Овалваме всеки един от тях в брашно, разбито яйце и натрошени сухари. Пържим в обилна мазнина от двете страни. Отделно запържваме около чаена чаша брашно в олио и го заливаме със студеното мляко и сметаната. Подправяме със сол и пипер и кипваме на тих огън. Заливаме кюфтетата със соса, като ги слагаме на огъня, за да кипнат заедно.

 

Дроб по овчарски

Необходими продукти:

500 г овчи дроб

2 глави кромид лук

2 с. л. олио

сол

черен пипер

1 ч. л. "Вегета"

200 г овче сирене

4 яйца

За салатата:

4 пиперки

1-2 стръка целина

100 г сметана

Начин на приготвяне:

Сваряваме черния дроб и го нарязваме на кубчета. След това нарязваме на кубчета и лука и го запържваме в олиото. Добавяме подготвения дроб и пържим още пет минути. Подправяме със сол и вегета, както и с пипер. Слагаме намачканото сирене, заливаме с разбитите яйца и пържим на тих огън без да разбъркваме. От време на време само леко разтръскваме тигана. За да направим салатата е необходимо чушките да се изпекат. Нарязваме ги и ги разбъркваме с нарязаната целина. Поливаме със сметаната и слагаме парчетата от дроба.

 

 

Орахняца

Необходими продукти:

 За тестото:

0,5 кг брашно

200 г разтопен маргарин

200 г захар

2 яйца и 1 жълтък

Щипка сол

1 пакетче мая

Настърганата кора на 1 лимон

0,25 л мляко

За плънката:

500-600 г смлени орехи

350 г захар

0,1 л мляко

Настърганата кора на половин лимон и сокът на един лимон

50 г маргарин

4 супени лъжици кайсиев мармалад

Начин на приготвяне:

Тестото:

Разбъркваме маята със 150 мл. топло мляко и 1 супена лъжица захар. След като маята стане готова, замесваме тестото с останалите съставки. Покриваме и оставяме да втасва около половин час. Разделяме тестото на две части.

Плънката:

Загрейте млякото със захарта, докато заври, добавете орехите и оставете да ври половин до една минута, като разбърквате непрекъснато. Отстранете от огъня и добавете останалите съставки.

Начин на приготвяне на сладкиша:

Разточете тестото според размерите на тавата, намажете с разтопения маргарин и разстелете половината от плънката. Завийте на руло. Повторете с останалата част от тестото. Покрийте и оставете да втаса. Загрейте фурната до 130º С. Започнете да печете на 130-150º C, а след това продължете на 170-180º C, докато сладкишът стане готов. Печенето продължава около 35 минути. Поръсете обилно изпечения сладкиш със смес от пудра захар и ванилова захар.

 

 

Канелони

 Необходими продукти:

4 готови палачинки

100 г извара

50 г гъби (може консервирани)

50 г колбас (шунка, месо)

2 яйца

галета за овалване

100 г кашкавал

За соса:

1 с.л. доматено пюре

подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Гъбите и колбасите нарязваме на ситно и запържваме. След като поизстинат, към тях се прибавят изварата и подправките. Оставяме на страна около две супени лъжици от сместа, а с останалото пълним палачинките. Слагаме от плънката и ги навиваме, като подгъваме краищата, за да не изтича. Овалваме ги в разбитите яйца, галетата и отново в яйцата и пържим. Веднага щом ги извадим ги поръсваме с настърган кашкавал. От сместа, която оставихме в началото, правим сос. Слагаме го да ври и добавяме размитото с 1/3 ч.ч. вода доматено пюре. Поливаме канелоните и сервираме.

 

Супа

Необходими продукти:

2 връзки магданоз

1 глава лук

2-3 домата

2-3 супени лъжици олио

2 супени лъжици брашно

150 гр. сирене

1/2 чаена чаша кисело мляко

1 твърдо сварено яйце

смлян черен пипер и сол  на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука и го запържваме. Прибавяме и брашното, докато стане златисто. Слагаме нарязания магданоз, посоляваме и заливаме с 6 чаени чаши гореща вода. Загряваме докато кипне, добавяме и доматите. Те трябва да са обелени и нарязани на кубчета. Слагаме и натрошеното сирене. Оставяме така на тих огън за още 20 минути. Изсипваме киселото мляко, разбъркано с нарязаното на ситно варено яйце. Разбъркваме, сваляме от огъня и поръсваме с черен пипер. 

Още по темата
Още по темата
Да хапнем на брега на Бяло море
Най-естествена комбинация между морски дарове и традиционни месни ястия можете да откриете в Гърция. Вековните рецепти са еталон за добра кухня навсякъде по света....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц