Рецептата за добър вкус – леки ястия, домати и месо на скара
Хърватската кухня е лека и в нея преобладават морските вкусове. Можете да откриете много рецепти с домати, както и с меса на скара. Кухнята им в общи линии се доближава до средиземноморската. По много неща се докосва и до унгарския вкус, но определено има свой характер и хърватските ястия винаги се отличават. На Далматинския бряг, разбира се, е мястото за морските деликатеси.
Сладки
Необходими продукти:
350 г брашно
6 яйца
6 с. л. захар
6 с. л. масло
индийско орехче
кората на 2 лимона
350 г захар
150 г орехови ядки
150 г бадемови ядки
Начин на приготвяне:
Разбиваме брашното с жълтъците и 6 с. л. захар, както и стопеното масло. Прибамяче част от индийското орехче, настърганата лимонова кора. Така замесваме твърдо тесто. Разточваме на тънко и изрязваме кръгчета. След това започваме да правим плънката. Тя се прави като белтъците се разбиват с 350 г захар, а след това се добавят ядките и останалото индийско орехче. Слагаме по малко от плънката във всяко кръгче и прищипваме краищата. Нареждаме сладките в тава. Печем при 200 градуса за около 20 минути.
Валюшци
Необходими продукти:
1 филия бял хляб
400 мл сметана
750 г кайма от свинско месо
сол на вкус
черен пипер
2 яйца
1/2 връзка магданоз
4 с. л. брашно
3 с. л. млян сухар
олио за пържене
100 мл прясно мляко
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Натрошаваме филия хляб и натопяваме в 100 мл сметана. Междувременно подправяме каймата със сол и пипер. След това добавяме и хляба, едно яйце, половината от магданоза. Правим кюфтета, т. нар. валюшци. Овалваме всеки един от тях в брашно, разбито яйце и натрошени сухари. Пържим в обилна мазнина от двете страни. Отделно запържваме около чаена чаша брашно в олио и го заливаме със студеното мляко и сметаната. Подправяме със сол и пипер и кипваме на тих огън. Заливаме кюфтетата със соса, като ги слагаме на огъня, за да кипнат заедно.
Дроб по овчарски
Необходими продукти:
500 г овчи дроб
2 глави кромид лук
2 с. л. олио
сол
черен пипер
1 ч. л. "Вегета"
200 г овче сирене
4 яйца
За салатата:
4 пиперки
1-2 стръка целина
100 г сметана
Начин на приготвяне:
Сваряваме черния дроб и го нарязваме на кубчета. След това нарязваме на кубчета и лука и го запържваме в олиото. Добавяме подготвения дроб и пържим още пет минути. Подправяме със сол и вегета, както и с пипер. Слагаме намачканото сирене, заливаме с разбитите яйца и пържим на тих огън без да разбъркваме. От време на време само леко разтръскваме тигана. За да направим салатата е необходимо чушките да се изпекат. Нарязваме ги и ги разбъркваме с нарязаната целина. Поливаме със сметаната и слагаме парчетата от дроба.
Орахняца
Необходими продукти:
За тестото:
0,5 кг брашно
200 г разтопен маргарин
200 г захар
2 яйца и 1 жълтък
Щипка сол
1 пакетче мая
Настърганата кора на 1 лимон
0,25 л мляко
За плънката:
500-600 г смлени орехи
350 г захар
0,1 л мляко
Настърганата кора на половин лимон и сокът на един лимон
50 г маргарин
4 супени лъжици кайсиев мармалад
Начин на приготвяне:
Тестото:
Разбъркваме маята със 150 мл. топло мляко и 1 супена лъжица захар. След като маята стане готова, замесваме тестото с останалите съставки. Покриваме и оставяме да втасва около половин час. Разделяме тестото на две части.
Плънката:
Загрейте млякото със захарта, докато заври, добавете орехите и оставете да ври половин до една минута, като разбърквате непрекъснато. Отстранете от огъня и добавете останалите съставки.
Начин на приготвяне на сладкиша:
Разточете тестото според размерите на тавата, намажете с разтопения маргарин и разстелете половината от плънката. Завийте на руло. Повторете с останалата част от тестото. Покрийте и оставете да втаса. Загрейте фурната до 130º С. Започнете да печете на 130-150º C, а след това продължете на 170-180º C, докато сладкишът стане готов. Печенето продължава около 35 минути. Поръсете обилно изпечения сладкиш със смес от пудра захар и ванилова захар.
Канелони
Необходими продукти:
4 готови палачинки
100 г извара
50 г гъби (може консервирани)
50 г колбас (шунка, месо)
2 яйца
галета за овалване
100 г кашкавал
За соса:
1 с.л. доматено пюре
подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Гъбите и колбасите нарязваме на ситно и запържваме. След като поизстинат, към тях се прибавят изварата и подправките. Оставяме на страна около две супени лъжици от сместа, а с останалото пълним палачинките. Слагаме от плънката и ги навиваме, като подгъваме краищата, за да не изтича. Овалваме ги в разбитите яйца, галетата и отново в яйцата и пържим. Веднага щом ги извадим ги поръсваме с настърган кашкавал. От сместа, която оставихме в началото, правим сос. Слагаме го да ври и добавяме размитото с 1/3 ч.ч. вода доматено пюре. Поливаме канелоните и сервираме.
Супа
Необходими продукти:
2 връзки магданоз
1 глава лук
2-3 домата
2-3 супени лъжици олио
2 супени лъжици брашно
150 гр. сирене
1/2 чаена чаша кисело мляко
1 твърдо сварено яйце
смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука и го запържваме. Прибавяме и брашното, докато стане златисто. Слагаме нарязания магданоз, посоляваме и заливаме с 6 чаени чаши гореща вода. Загряваме докато кипне, добавяме и доматите. Те трябва да са обелени и нарязани на кубчета. Слагаме и натрошеното сирене. Оставяме така на тих огън за още 20 минути. Изсипваме киселото мляко, разбъркано с нарязаното на ситно варено яйце. Разбъркваме, сваляме от огъня и поръсваме с черен пипер.