Яжте с близките си, за да сте по-слаби
Семействата, чиито членове обядват и вечерят заедно, по-рядко имат проблеми с излишното тегло. Доктор Байън Уонсинк от университета "Корнъл" в САЩ и Елен ван Клииф от университета "Вагенинген" в Холандия провели изследване сред 190 родители и 148 деца и проучили хранителните им навици. Учените се интересували колко често роднините се събират на обща трапеза и какво правят в процеса на хранене.
По време на проучването лекарите постоянно следили теглото на анкетираните. Оказало се, че задружните семейства, които често сядат заедно на масата, са по-здрави и по-слаби. Учените си обясняват този феномен с факта, че повечето домакини се стремят да се грижат за здравето на фамилията и често приготвят здравословни храни като зеленчуци и супа, които пък питомците им са заставени да консумират.
"Ако седнете сами пред телевизора, най-вероятно бихте вечеряли с бургер и чипс. На семейната софра обаче почти винаги има нещо готвено. Именно то спасява талията ви", смятат специалистите.
Двамата лекари установили още, че семейното общуване може да намали прекаленото приемане на храна, което може да е породено от психологически проблеми. Тази комуникация носи положителни усещания от самото ядене. Когато говорим с най-близките ни хора, не сме склонни да се тъпчем като прасета, най-малкото защото те ни наблюдават.
Освен това, когато усетим, че останалите членове на семейството привършват с вечерята, инстинктивно ние правим същото. Това означава, че се храним точно определено време и не прекаляваме с излишно количество храна. Именно затова учените подчертават, че хранителните навици в семейството са много важни.
Според тях е напълно възможно съвместното хранене и живото общуване край масата да предотвратяват преяждането, защото подобряват самочувствието на хората, а човек получава внимание от семейството.
Общата трапеза кара хората да гледат по-малко телевизия, а това според учените е един от основните фактори, който влияе на тънката талия. Когато сме съсредоточени в чинията си, а не в екрана, ядем по-малко, смятат специалистите.