Уникални зеленчукови и месни блюда от Египет

Уникални зеленчукови и месни блюда от Египет Лакомник

Вкусно хапване за фараони

Уникални зеленчукови и месни блюда от Египет
Автор:Лакомник

В историята на човечеството има малко цивилизации, които продължават да са загадка за науката и то хилядолетия по-късно. Такава обаче е и египетската. Има много изобретения на древните владетели, които ползваме и до днес. Богатата история на тази страна е станала основа и за уникални традиции дори и в кулинарията. Опитайте някои от старите рецепти на Египет.  

 

Пиле от Кайро

Необходими продукти:

500 г пилешки гърди

400 г ориз

2 моркова

1 глава лук

6 скилидки чесън

сол

черен пипер

олио

Начин на приготвяне: Обелваме и нарязваме лука на ситно. Измиваме морковите и ги нарязваме на ренде. Нарязваме пилешкото филе на хапки. Запържваме лука в сгорещено олио. Добавяме и морковите. Едва когато зеленчуците се позапържат, идва ред на пилето. Оставяме на котлона за 20 минути. Накълцваме на дребно чесъна и го добавяме. Разбъркваме добре ястието и сваляме от огъня. Прехвърляме всичко - пилето и зеленчуците в тавичка. Измиваме ориза и го разпределяме отгоре. Посоляваме и поръсваме с подправки. Заливаме с вода. Оставяме да се пече за 50 минути при 180 градуса.

 

Бамя

Необходими продукти:

500 г кайма

750 г бамя

1 глава лук

7 домата

2 скилидки чесън

1 ч. ч. телешки бульон

3 с. л. кисело мляко

3 с. л. сметана

 бял пипер

1 лимон

Начин на приготвяне: Измиваме и изчистваме бамята. Нарязваме лука на ситно. Взимаме шест от доматите и ги нарязваме на ситно, може и на ренде. Наситняваме чесъна. Запържваме бамята в малко олио. Вадим я от мазнината и отцеждаме. В чист тиган запържваме доматите и лука. Там прибавяме каймата и запържваме. Заливаме с бульона, добавяме и чесъна. Поръсваме с подправки и оставяме да се задуши. Загряваме фурната до 180 градуса. Преди да сложим ястието да се пече, в каймата добавяме киселото мляко, сметаната и пиперът. В тавичката слагаме половината от каймата. Отгоре разпределяме бамята и слагаме малко олио. Затваряме с останалата част от мляното месо. Запичаме до готовност. Пет минути преди края на печенето нарязваме на филийки лимон и домат, и ги разпределяме отгоре. Връщаме във фурната за кратко.

 

Бобена салата

Необходими продукти:

250 г боб

100 г  леща

3 с. л. зехтин

лимонов сок

джоджен

4 стръка пресен лук

20 маслини

Начин на приготвяне: Сваряваме добре лещата и боба. Разбиваме зехтина и лимоновия сок в отделен съд. Посоляваме. Добавяме лещата и боба. Идва ред на джоджена и нарязания на едро пресен лук. Изчистваме маслините и ги нарязваме на едро. Добавяме и тях. Разбъркваме добре и поръсваме със сол. Може да се добавят и домати.

 

Патлаждани "Нил"

Необходими продукти:

600 г патладжани

400 г овча кайма

100 г кашкавал

300 домати

глава чесън

червен пипер

черен пипер 

магданоз

сол

Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват и всеки се разделя на две. Издълбаваме всяка половинка. Посоляваме и лодките, и издълбаното отвътре. Оставяме за около половин час, за да се отцеди чернилката. Издълбаната месеста част се запържва, заедно с каймата. Посоляваме отново и поръсваме с останалите подправки. Счукваме и чесъна, добавяме го към плънката. С готовата смес пълним половинките. Нареждаме ги в тава. Отгоре покриваме с кръгчета домати. Отгоре настъргваме кашкавал. Печем на силна фурна. Преди да сервираме, поръсваме с пресен магданоз.

 

Зелен фасул

Необходими продукти:

250 г зелен фасул

1 глава лук

3 домата

доматено пюре

черен пипер

щипка захар

1 ч.л. оцет

Начин на приготвяне: Фасулът се почиства добре, но шушулките се оставят цел. Запържваме ситно нарязания лук. Добавяме зеления фасул. Оставяме да се задуши на слаб огън. Разбъркваме доматеното пюре с малко вода. Добавяме го към ястието, заедно с останалите подправки. Слагаме капак на тенджерата и оставяме да се задушава, докато фасулът омекне напълно. Обелваме и нарязваме доматите. Добавяме ги малко преди ястието да стане напълно готово. Подправяме с оцета, едва след като блюдото изстине напълно. 

Още по темата
Още по темата
В Египет били открити първите хлебарници
Хлябът, който българина консумира всеки Божи ден е в центъра на стотици дискусии от години. Дали в него се слага утайка от кафе, вместо оцветител? Дали белите филийки...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц