Турция омагьосва от супата до десерта

Турция омагьосва от супата до десерта Лакомник

Локумът, кадаифът и баклавата са задължителни

Турция омагьосва от супата до десерта
Автор:Лакомник

Огромната турска държава, която се намира между на кръстопът, съчетава в себе си  вкусовете на три различни свята. Няма човек у нас, който да не е чувал за имамбаялдъ например. На много места в Турция можете да срещнете и заведения, в които се предлагат само предястия и често те могат могат да заместят основното хранене. Там се хапва с удоволствие извара от овче мляко, сармички от лозови листа, тарама хайвер или пък пържени тиквички, както ги правим и у нас. Тук е мястото да споменем и ненадминатият кебап. Говори си, че историята му започва още от хилядолетия назад, когато войниците пекли месото на мечовете си. Не на последно място трябва да споменем и ненадминатите сладкиши. Баклава, кадаиф или локум, майсторите им са в Турция.

 

Крем супа от боб

Необходими продукти:

1 чаена чаша боб

1 глава лук

1 морков

250 мл прясно мляко

30 г краве масло

Начин на приготвяне: Сваряваме боба, докато омекне съвсем. Малко преди да го махнем от огъня, прибавяме моркова и лука. Тогава е време да сложим и солта. Пасираме сварената супа. След това добавяме прясното мляко и кравето масло и отново разбиваме. Слага се на котлона да заври отново за няколко минути. Ако е гъста, добавете още мляко или вода.

 

 

Имамбаялдъ

Необходими продукти:

4 патладжана

2 - 3 глави кромид лук

2 зелени чушки

2 червени чушки

1 морков

4 домата

3 - 4 скилидки чесън

3 с.л. олио

1 връзка магданоз

щипка кимион

щипка кориандър

щипка канела

Начин на приготвяне: Обелваме патладжаните на тънко и ги посоляваме, за да изтече горчивият сок. Нарязваме лука на шайби, а чесъна на ситно, както и моркова и чушките. Бланшираме доматите. Обелваме ги и ги настъргваме на ренде. Загряваме малко олио в дълбок тиган. Задушаваме луса и чесъна. Добавяме доматите, морковите, чушките и задушаваме за още около пет минути. Измиваме и подсушаваме патладжаните. Пържим ги в сгорещена мазнина, но не напълно. Вадим ги от мазнината и ги отцеждаме. Овкусяваме с канела, кориандър и кимион. Редим ги в тавичка. Отгоре разпределяме зеленчуците. Печем в предварително загрята фурна за около половин час.

 

 

Искендер

Необходими продукти:

300 г телешко месо

3-4 домата

2 глави лук

2 скилидки чесън

2 с.л. масло

арабски питки

сос от кисело мляко и чесън

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки ленти. Запържваме месото в масло, докато остане само на мазнина. Посоляваме. Добавяме малко черен пипер по желание. Отделно се прави сос от обелените и настъргани домати. Към тях слагаме лука и чесъна, които предварително сме запържили. Оставяме да къкри. В чиния нареждаме арабските питки, които са накъсани и поляти с масло с червен пипер. Отгоре редим месото, поливаме го с доматения сос. Острани слагаме и чесновия.

 

 

Баклава

Необходими продукти:

500 г кори за баница

750 г захар

300 г масло

250 г орехови ядки

20 мл лимонов сок

Начин на приготвяне: Нареждаме корите в съд, подобен на тава. Между всеки лист слагаме и малко нагънати кори, за да може да има въздух. Когато видим, че сме наредили около две три от листовете, слагаме плънката, която е от смлени орехи. Нареждаме отгоре и останалите кори. Нарязваме баклавата с нож, така че да се получат триъгълници. Заливаме я с кипящо масло и печем на 180 градуса. Задължително обаче трябва да е до зачервяване, за да не остане тестена. След като се изстине, се залива със сиропа, приготвен от захарта, 1 литър вода и малко лимонов сок. След един час в тавата се отделя непоетият от баклавата сос. Той се събира и се кипва. После отново заливаме. Оставяме така за една нощ. 

 

     

Локум

Необходими продукти:

1,2 кг захар

180 г нишесте

1,4 л вода

лимонтозу

пудра захар

Начин на приготвяне: Разбъркваме всичко в обща смес. Слагаме в тенджера и бъркаме с дървена лъжица докато е на котлона. Когато видим, че е станало по-гъсто, добавяме и лимонтозуто. Продължаваме да бъркаме. Проверяваме дали е готова. Ако не се лепи, значи е. Излива се в тава. Нарязва се, когато е напълно готово.

 

Кадаиф

Необходими продукти:

250 гр кадаиф

1 ч.ч. орехи

1 ч.ч. стафиди

За сиропа:

1,3 л вода

500 гр захар

1 щипка канела

настъргана кора на 1 лимон

1 ванилия

Начин на приготвяне: Разстиламе кадаифът в тава и печем във фурната на около 200 градуса. Разбъркваме докато стане жълт. Отгоре прибавяме настърганите на ситно орехи, както и стафидите, които предварително сме накиснали във вода. Печем, докато стане златист. През това време правим и сиропа, като в тенджера наливаме около литър вода и захарта. Враим около 2-3 минути и тогава добавяме настърганата кора от лимон, щипка канела и ванилията. Изчакваме кадаифът за поизстине и заливаме със сиропа. Покриваме, за да се задуши и да поеме сиропа.  

Още по темата
Още по темата
Турция пленява с вкусове от Ориента
Турската кухня е добре позната на българите още от средните векове. Дългогодишното Османско иго и географската близост задълбочават сходството между нашата и турската...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц