Траките били изобретатели и бохеми

Траките били изобретатели и бохеми Лакомник

Те създали рай на Балканите

Траките били изобретатели и бохеми
Автор:Лакомник

Само преди дни се откри изложба на тракийски ценности в Лувъра. Спорната културна проява скара ресорния министър и избирателите му, мнозина се усъмниха в разгласяването на събитието сред французите, тръгнаха подписки и протести.

Въпреки разправиите, изложбата е факт. А това, че траките са били уникален народ, с десетки открития, е доказано през годините. Историците са категорични, че племената населявали нашите земи преди толкова векове, са били доста по-напреднали от съседите си. Това се отнася дори и за всекидневна дейност като храненето. Не е тайна, че траките бързо създали свои практики за отглеждане на животни и земеделски култури. За няколко десетилетия успели да създадат и успешна търговия с Гърция и Рим. Народите по тези земи най-много харесвали родния лимец, предшественик на съвременната пшеница. И плащали без да се пазарят.

С течение на годините, Балканите се превърнали в истински рай. Добивите били добри, съответно и търговията. Заедно с това се увеличавали стадата от коне, но и едър и дребен рогат добитък. По онова време риболовът също бил на почит. Смятало се, че е приятно занимание за свободното време, а не необходимост поради липсата на храна. Изобилието се усещало. Съвременници на хубавите години са записали, че по онова време в Струма дори се е ловяла змиорка. В аналите са останали и описанията на потресените погледи на пълководците от цяла Европа, които не можели да повярват колко са големи трапезите на местните хора. На тях имало всякакви видове месо, зеленчуци, плодове, както и готвени ястия. Във всеки специалитет по онова време се слагали и доста подправки. Но има едно нещо, което траките се открили и са оставали своя знак в историята с него. И това е киселото мляко. Освен това те са първите европейци, които започват да събират мед от кошерите.

Цялостната диета на предшествениците ни по тези земи е повлияла благоприятно на здравето им. Гърците пишели в своите хроники, че траките били невероятно силни, високи и мъжествени. Рядко боледували. Причините за това са няколко – киселото мляко, меда, но и не на последно място, чесъна. За този народ той бил на почит.

Разказват се легенди за някои местни велможи, които имали неутолим апетит. Те можели да хапнат наведнъж цели 13 кг месо. С мръвките пиели повече от 20 литра вино.

За съжаление, привичките на масата били странни, но и типични за всяко племе. Цялата храна се слагала пред най-възрастния от рода. Когато той се нахранел, тогава можело и останалите да се приближат, за да утолят глада си. Трябвало да са доволни на това, което старейшината им е оставил.

По тези земи са се отглеждали и събирали много видове гъби. Според експерти, из българските планини са растяли много печурки, масловки и пачи крак, но древните историци 

са писали, че са се намирали и трюфели. В спомените на Плиний Стари пък се говори и за чудно вкусно растение, от което траките правели хляб. Днешните учени и биолози открили, че това е т. нар. воден кестен. Плиний разказвал в своите книги и за обширни полета с мащерка, копър и дивисил.

Пир при погребение?

Херодот не един път е описвал един странен тракийски обичай. При смърт на аристорикрат от този народ, се устройвали истински пирове. Освен обилна трапеза, гостите на погребалната церемония можели и да пият до насита. Според правилата на траките, починалият се оставял за три дни, докато всички минат да се простят с него. След това се заколвали десетки жертвени животни. Омир пък разказвал, че гощавката започвала още преди самото погребение. Този пир се провеждал в дома на покойника. Много от историците свидетелстват, че най-вероятно, до подобни трапези са били допускани само мъже. Причината била, че според местните привички, жените рядко можели да се хранят, заедно с мъжете си. Когато покойникът била дама обаче, вероятно угощенията са били отворени само за нейните приятелки, но не и за техните съпрузи.

Смята се също така че древните траки са смятали своя покоен другар за равнопоставен на трапезата им. Затова дори му е била сервирана порция от всяко блюдо. Това става ясно от намерени от археолозите останки от сготвена храна в най-богатите гробове, открити по нашите земи.

Още по темата
Още по темата
Вкуснотиите на Тракия
Световните кулинарни експерти са категорични, че една от най-разнообразните и вкусни кухни е българската. Нейното сърце обаче са тракийските специалитети. Апетитни...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц