
Ароматен специалитет от крехки мръвки




Месото се измива, нарязва се на порции и се запържва в сгорещената мазнина до побеляване и изпаряване на водата. Изважда се и в същата мазнина се прибавят последователно лукът, нарязан на дребно, морковите и целината, нарязани на кубчета. Задушават се до омекване, след което се слагат половината от доматите, нарязани на дребно. Сместа се поръсва с червения пипер. Разбърква се и се залива с гореща вода. Посолява се на вкус. Връща се месото и се прибавят черният пипер на зърна и ситно нарязаната чубрица. Вари се на слаб огън до полуомекване на месото, след което се прехвърля в пръстен гювеч или тава. Добавят се едро нарязаните зелени чушки и целите люти чушки. Пече се във фурна до полуомекването им. Тогава се слага почистеният и измит ориз. Връща се обратно във фурната и след кипване се слага останалата част от доматите, нарязани на дребно. Допича се до омекване на всички продукти. Готовият гювеч се поръсва с дребно нарязания магданоз.

