Куба е една от най-желаните дестинации на света. Жителите на малката държава са пословични със своя топъл темперамент. Със същата страст те приготвят и едни от най-вкусните ястия в света. Простички и лесни рецепти, които няма да ви оставят равнодушни.
Сладкиш
Необходими продукти:
6 яйца
1 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
2 ч. ч. захар
1 ч. мед
125 г масло
1 ч. ч. орехи
какао
2 ябълки
Начин на приготвяне: 4 от яйцата се разбиват със захарта. Хубаво е да пресеете брашно и да го смесите с бакпулвера. Докато бъркате, го смесвате с яйцата. Преместваме сместа в тавичка за печене. Нарязваме ябълките и ги овалваме в какаото. Върху тестото нареждаме ябълките. Печем до готовност. През това време трябва да направим глазурата на сладкиша. Карамелизираме една чаша захар. Прибавяме към нея меда и маслото, както и орехите. Разбиваме добре две яйца и наливаме и тях. Разбъркваме добре. Заливаме готовия сладкиш със сместа и оставяме да се охлади за поне два часа.
Боб "Алфредо"
Необходими продукти:
400 г червен боб
1/2 ч. ч. дългозърнест ориз
1 глава лук
3 зелени чушки
1 скилидки чесън
1 с. л. доматено пюре
2 ч. ч. пилешки бульон
1/2 с. л. ябълков оцет
зехтин
кимион
риган
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Трябва да изберете салатен боб. Сварете го и го оставете да се охлади добре. Оризът само измиваме със студена вода. Нарязваме лука и чушките и ги задушаваме в загрят зехтин. Наситняваме чесъна на ситно и добавяме и него. Задушаваме още минута. Идва ред на боба, както и на доматеното пюре и подправките. Разбърква се добре. Оставяме сместа на огъня за още пет минути. Тогава добавяме ориза и бульона. Слагаме капак на тенджерата и оставяме за около 15 минути.
Карибски ориз
Необходими продукти:
2 чаши ориз
2 яйца
250 г кайма
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 домат
зехтин
1 с.л. соев сос
30 г грах
1 малки банана
20 г стафиди
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне: Задушаваме чесъна в дълбок съд. Добавяме нарязания на ситно лук и задушаваме и него. Повтаряме процедурата с домата. Едва тогава идва ред на каймата и соевия сос. Трябва да бъркате добре. След няколко минути идва ред и на стафидите. След това граха. Поръсваме с подправките. Не спираме да бъркаме. Взимаме бананите и ги режем на половина по дължина. Те се пържат в зехтин отделно от основната смес. Вадим ги и вътре пържим яйцата. Сервира се като се слага от каймата, ориза и една половина от банана. Порцията се завършва с яйце.
Хавански заек
Необходими продукти:
1 заек
олио
соев сос
черен пипер
2 с. л. доматено пюре
дафинов лист
червен пипер
50 мл бяло вино
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне: Смесваме всички продукти без месото. Разбъркваме ги добре, докато се получи еднородна смес. Нарязваме месото на порции и го намазваме с маринатата. Оставяме да поеме вкусовете на подправките 12 часа. След това го подреждаме в тава и заливаме с маринатата. Печем го така за около два часа в загрята фурна на 250 градуса.
Кубинска риба
Необходими продукти:
2 риби по избор
сок от лайм
зехтин
2 глави лук
1 зелена чушка
дафинов лист
сол
черен пипер
червен пипер
1 скилидка чесън
риган
1 ч. доматено пюре
оцет
250 мл бяло вино
свеж магданоз
Начин на приготвяне: Рибите се почистват добре. Правят се няколко разреза в тях. Поливат се със сока от лайм. Оставяме ги да поемат вкуса. Нарязваме на ситно едната глава от лука и я запържваме. Добавяме и половината от чушката. Вземете тава и намажете дъното й със зехтин. Изсипете запържената смес. Добавете дафиновия лист. Поръсете със зехтин, сол, черен и червен пипер. Отгоре се подреждат рибките. След това в хаванче се счуква чесъна, заедно със солта. Смесваме ги с ригана. С получената каша намазваме рибата от всички страни. Заливаме отгоре с доматеното пюре, разбъркано с оцета. Добавяме виното и поръсваме с малко зехтин. Посоляваме и поръсваме с черния пипер. Покриваме тавата с фолио. Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 50 минути. Преди да сервирате рибата, поръсете я с пресен магданоз.