Топли вкусове от слънчева Куба

Топли вкусове от слънчева Куба Лакомник
Топли вкусове от слънчева Куба
Автор:Лакомник

Куба е една от най-желаните дестинации на света.  Жителите на малката държава са пословични със своя топъл темперамент. Със същата страст те приготвят и едни от най-вкусните ястия в света. Простички и лесни рецепти, които няма да ви оставят равнодушни. 

 

Сладкиш

Необходими продукти:

6 яйца

1 ч. ч. брашно

1 бакпулвер

2 ч. ч. захар

1 ч. мед

125 г масло

1 ч. ч. орехи

какао

2 ябълки

Начин на приготвяне: 4 от яйцата се разбиват със захарта. Хубаво е да пресеете брашно и да го смесите с бакпулвера. Докато бъркате, го смесвате с яйцата. Преместваме сместа в тавичка за печене. Нарязваме ябълките и ги овалваме в какаото. Върху тестото нареждаме ябълките. Печем до готовност. През това време трябва да направим глазурата на сладкиша.  Карамелизираме една чаша захар. Прибавяме към нея меда и маслото, както и орехите. Разбиваме добре две яйца и наливаме и тях. Разбъркваме добре. Заливаме готовия сладкиш със сместа и оставяме да се охлади за поне два часа.

 

Боб "Алфредо"

Необходими продукти: 

400 г червен боб  

1/2 ч. ч. дългозърнест ориз

1 глава лук

3 зелени чушки

1 скилидки чесън

1 с. л. доматено пюре

2 ч. ч. пилешки бульон

1/2  с. л. ябълков оцет

зехтин

кимион

риган

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Трябва да изберете салатен боб. Сварете го и го оставете да се охлади добре. Оризът само измиваме със студена вода. Нарязваме лука и чушките и ги задушаваме в загрят зехтин. Наситняваме чесъна на ситно и добавяме и него. Задушаваме още минута. Идва ред на боба, както и на доматеното пюре и подправките. Разбърква се добре. Оставяме сместа на огъня за още пет минути. Тогава добавяме ориза и бульона. Слагаме капак на тенджерата и оставяме за около 15 минути. 

 

Карибски ориз

Необходими продукти:

2 чаши ориз

2 яйца

250 г кайма  

1 скилидка чесън

1 глава лук 

1 домат 

зехтин

1 с.л. соев сос

30 г грах

1 малки банана

20 г стафиди

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне: Задушаваме чесъна в дълбок съд. Добавяме нарязания на ситно лук и задушаваме и него. Повтаряме процедурата с домата. Едва тогава идва ред на каймата и соевия сос. Трябва да бъркате добре. След няколко минути идва ред и на стафидите. След това граха. Поръсваме с подправките. Не спираме да бъркаме. Взимаме бананите и ги режем на половина по дължина. Те се пържат в зехтин отделно от основната смес. Вадим ги и вътре пържим яйцата. Сервира се като се слага от каймата, ориза и една половина от банана. Порцията се завършва с яйце. 

 

Хавански заек

Необходими продукти:

1 заек

олио

соев сос

черен пипер

2 с. л. доматено пюре

дафинов лист  

червен пипер  

50 мл бяло вино  

1 скилидка чесън

Начин на приготвяне: Смесваме всички продукти без месото. Разбъркваме ги добре, докато се получи еднородна смес.  Нарязваме месото на порции и го намазваме с маринатата. Оставяме да поеме вкусовете на подправките 12 часа. След това го подреждаме в тава и заливаме с маринатата. Печем го така за около два часа в загрята фурна на 250 градуса.

 

Кубинска риба

Необходими продукти:

2 риби по избор

сок от лайм

зехтин

2 глави лук

1 зелена чушка

дафинов лист

сол

черен пипер

червен пипер

1 скилидка чесън

риган

1 ч. доматено пюре

оцет

250 мл бяло вино

свеж магданоз   

Начин на приготвяне: Рибите се почистват добре. Правят се няколко разреза в тях. Поливат се със сока от лайм. Оставяме ги да поемат вкуса. Нарязваме на ситно едната глава от лука и я  запържваме. Добавяме и половината от чушката. Вземете тава и намажете дъното й със зехтин. Изсипете запържената смес. Добавете дафиновия лист. Поръсете със зехтин, сол, черен и червен пипер. Отгоре се подреждат рибките. След това в хаванче се счуква чесъна, заедно със солта. Смесваме ги с ригана. С получената каша намазваме рибата от всички страни. Заливаме отгоре с доматеното пюре, разбъркано с оцета. Добавяме виното и поръсваме с малко зехтин.  Посоляваме и поръсваме с черния пипер. Покриваме тавата с фолио. Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 50 минути. Преди да сервирате рибата, поръсете я с пресен магданоз. 

Още по темата
Още по темата
В Куба сладко и солено се преплитат на всяка крачка
Необятният остров на свободата, наречен Куба, е най-многоликата държава. На ивица от острови с обща дължина около 1200 км. могат да се хапнат невероятни ястия. Всяка...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц