В Куба сладко и солено се преплитат на всяка крачка

В Куба сладко и солено се преплитат на всяка крачка Лакомник
В Куба сладко и солено се преплитат на всяка крачка
Автор:Лакомник

Необятният остров на свободата, наречен Куба, е най-многоликата държава. На ивица от острови с обща дължина около 1200 км. могат да се хапнат невероятни ястия. Всяка част на страната радва посетителите си с различни специалитети. Дори предпочитаните продукти се променят с километрите. Ако сте в Сантяго де Куба, ще видите, че в тортилята вместо картофи слагат зелени банани. Като цяло се готви по-пикантно. В централната част пък няма как да ви приготвят нещо, без да сложат в него кокос под някаква форма – като масло, като мляко или като какво ли още не. Една особеност за цялата страна е, че почти всяка ястие има и сос. Най-известният, разпространеният и предпочитаният, е креолският, след него е мохо. И двата се правят с чесън. В първият обаче има домати, пипер и лук, а във втория – лимонов сок и зелени подправки. Ако не обичате да смесвате сладко със соленото обаче, това не е вашата кухня. Защото в почти всяка манджа се слага някакъв плодов сок. И то от най-сладките – папая и манго. Салатите пък винаги се поднасят с хляб. Като на всеки остров, и в Куба преобладават рибните ястия. Птици се ядат най-вече на празници. Ще ви ги направят или на скара или задушени в керамичен съд. Не можем обаче да пропуснем и рецептата за най-легендарната напитка – Куба Либре.

 

 

Куба Либре

Необходими продукти:

60 мл кубински ром

40 мл сок от лайм

кока-кола

Начин на приготвяне: Смесва рома и сока от лайм в шейкър. Изсипваме съдържанието в чаша, пълна с лед. Чашата се допълва с кока-кола и се украсява с парче лайм. Желателно е да се поднесе веднага.

 

 

Сладкишчета

Необходими продукти:

200 г мас

100 мл олио

250 г кисело мляко

1 ч. л. сода бикарбонат

щипка сол

2 ванилии

800 г брашно

конфитюр по избор

пудра захар за овалване

Начин на приготвяне: Завесваме тесто от маста, олиото, млякото (в което е разбита содата), солта, ванилията и брашното. Разточваме кора с дебелина от 5 мм. От нея режем правоъгълници. В средата на всеки слагаме по малко конфитюр и завиваме като пощенски плик. Пекат се в намазнена тава в умерена фурна. След като се извадят от тавата, се овалват в захар.

 

 

Маринован заек  

Необходими продукти:

1 кг заешко месо

За маринатата:

3-4 с. л. олио

2-3 с. л. соев сос

1/2 ч. л. смлян черен пипер

2 с. л. доматено пюре

1 дафинов лист

1 ч. л. сладък червен пипер

50 -60 мл бяло вино

1 скилидка пресован чесън

Начин на приготвяне: Смесваме соевия сос, олиото, чесъна, черния и червения пипер, доматеното пюре и виното. В тава подреждаме нарязаното заешко и отгоре заливаме с марината. Добавяме дафиновия лист. Покрива се и се оставя да се маринова за 12 часа. Загряваме фурната на 250 градуса. Слагаме го да се пече за около два часа и половина.

 

 

Фрикасе

Необходими продукти:

1 заек, почистен и нарязан на парчета

2 1 / 2 чаши вода

1 голяма глава лук, ситно нарязан

3 скилидки чесън, нарязан

1 зелена чушка, нарязана

1 / 4 чаена лъжичка шафран на прах

1 чаена лъжичка кимион

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка черен пипер

2 супени лъжици лимонов сок

1 дафинов лист

250 гр доматен сос

1 килограм картофи, обелени и нарязани на четвърт

1 / 4 чаша сухо бяло вино

1 / 4 чаша каперси , изцедени

1 чаша стафиди

1 / 4 чаша нарязани зелени маслини

1 / 4 чаша зехтин

250 г грах

Начин на приготвяне: Слагаме заешкото в дълбок тиган на умерен огън. Заедно с него слагаме и нарязания лук, чесъна и зелената чушка. Подправяме с шафран, кимион, сол, черен пипер, сок от лимон и дафинов лист. Доливаме вода. Оставяме да заври. След това намаляваме котлона и оставяме да къкри поне 20 минути. След това слагаме и картофите. Варим още 20 минути. Едва след това слагаме стафидите, каперсите, бялото вино, доматения сос, маслините и зехтина. Оставяме отново да покъкри около пет минути. Накрая слагаме граха, разбъркваме и махаме от котлона.

 

 

Рибни тортички 

Необходими продукти:

200 г брашно

15 г мая

1 ч. ч. топла вода

3 яйца

1-2 с. л. стопено масло

сокът на 1/2 лимон

2 ч. л. нарязан розмарин

200 г рибно филе

1 глава кромид

сол на вкус

млян черен пипер на вкус

4-5 с. л. олио

Начин на приготвяне: Пресяваме брашното. Разтваряме маята в половината от топлата вода. Смесваме с брашното и добавяме останалата вода. Оставяме полученото тесто да престои около час. След това към него добавяме и яйца, стопеното масло, лимоновия сок и розмарина. Отново оставяме да престои, но този път около 20 минути. Препоръчително е да покрием съда, в който е.  Нарязваме рибното филе на много дребно. Смесваме го със ситно накълцания кромид лук. Сместа се подправя със сол и пипер. С лъжица взимаме по малко от тестото, правим топчета и ги пускаме в кипящо олио. След това ги вадим и облепяме с рибната смес. После заедно се изпържват и стават като един общ омлет.

 

 

Царевични топчета

Необходими продукти:

растително масло за пържене

2 чаши царевица зърна

1 до 2 с.л. мляко

1 ч.л. бакпулвер

2 яйца, разбити

1/4 чаша захар

1 ч.ч брашно

1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Пасираме царевицата на пюре. В друга купа смесваме брашното, захарта, бакпулвера и солта. Добавяме яйцето и пюрето от царевицата. Разбъркваме добре. Добавяме и още брашно, защото ни трябва твърдо тесто. Ако пък е прекалено, добавяме мляко. Оставяме го за 30 минути. Загряваме мазнина в тигана и с лъжица взимаме топчета, които пускаме да се пържат. Когато се извадят, е добре да се сложат на кухненска хартия, за да издърпа мазнината. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц