Задължителни са за вегетарианците и при постене
Ядковите плодове като орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кестени и други са високо енергийна храна. В 100 г от тях се съдържат средно 400 ккал, което трябва да се има в предвид при лица със затлъстяване. Белтъчният им състав е близък до този на млякото. Биологично ценни са ядковите мазнини, поради високото съдържание на есенциални мастни киселини. Въглехидратите са представени предимно като полизахариди, в това число и хранителни влакнини. От микроелементите най-застъпени са фосфор и магнезий, а от витамините – А, В1, В2 и най-вече витамин Е. В диететиката ядковите плодове се включват в режими, изискващи намален внос на животински белтъци, предимно за целите на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.
Голям брой важни биоактивни вещества, полезни за здравето се намират в ядките. Тук могат да се изброят допълнително голям брой субстанции, които оказват защитен ефект по отношение на раковите заболявания. Някои ядки и семена като сусамът например са добри източници на калций, а на желязо са овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, повечето ядки – кайсиеви, кашу, бадеми, сушените, тиквените семки.
Сърдечно-съдови проблеми
Установено е, че хората, които приемат ядки, поне 100 грама седмично, имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират ядки. Малко количество ядки може да се включва и в диетата за отслабване – една шепа около 30 гр доставя между 160 и 190 ккал. Винаги има полза от консумацията на ядки, няма вредни видове. Най-добре е да се приема смес от различни ядки, тъй като едни са по-богати на витамин Е и селен, други на цинк или мед. Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи по-здрави.
Лошият холестерол
Ядките съдържат полезните в борбата със сърдечно-съдовите заболявания омега-3 мастни киселини, които по принцип се срещат най-много в рибата. Освен антиоксидантния витамин Е, съдържат и други вещества с антиоксидантно действие - селен, флавоноиди, фенолни съединения, изофлавони и елагинова киселина. Мононенаситените мастни киселини, които преобладават в ядките, намалявайки “лошия холестерол”, не понижават нивото на “добрия холестерол”, който помага за извеждането на холестерола от тъканите и намалява натрупването му в стените на кръвоносните съдове.
Нервната система
Нездравословното хранене може значително да увеличи здравните рискове, свързани с продължителното нервно напрежение и чести стресови ситуации. От друга страна, подходящото хранене може в голяма степен да допринесе за намаляване на вредните ефекти на стреса. За подобряване на умствената работоспособност, хапнете малко ядки с мед, сирене или риба. Богати на серотонин, който също като триптофана има успокояващ ефект върху нервната система са овесените ядки.