Ползвайте кафява или калиева, за да не съкращавате живота си
Обичате соленото, но знаете, че солта е вредна? Проблемът може да бъде решен. От години се знае, че прекомерната употреба на сол крие доста рискове – предпоставка за сърдечносъдови заболявания, очни заболявания и въобще цялостно влошаване на здравето. Това обаче не означава, че до края на дните си трябва да избягваме солта.
Физиологически погледнато натриевият хлорид е жизненоважна съставка. Но както всичко друго, в големи количества тя става вредна. Знаехте ли обаче, че съществува т.нар. полезна сол?
С различни свойства от пакетираната обикновена сол и с множество минерали, можем да си сипваме от нея колкото си искаме. Става въпрос за хималайската сол. В нея се съдържат около 80 минерала, които са полезни и не вредят на организма. Тук обаче има уловка – солта трябва да се използва, след като сме приготвили ястието.
Причината за това е, че когато се подложи на термична обработка, тя губи част от свойствата си. Това е същото като готвенето със зехтин – обезсмисля се, когато се готви с него. Хубаво е той да се употребява след термичната обработка на храната. Причината е, че и той губи полезните си свойства.
Количеството на поеманата хималайска сол не е от значение – посолявайте, колкото ви е вкусно. Ако пресолите – пийте повече вода. Така ще балансирате нивото на сол в кръвта си.
Усилията за слагане на юзди върху злоупотребата със сол датират от поне 40 години, но здравните специалисти с тревога обобщават, че досега те не са дали никакъв забележим резултат. Въпреки това не всички са единодушни, че нещата са толкова черно-бели.
И все пак когато купувате пакетирани храни, обърнете внимание на съдържанието на сол на етикета и изберете по-безсолния продукт. В ресторанта помолете да не прекаляват със соленето, пък винаги можете допълнително да си сложите, ако чак толкова не ви допада вкусът. Не солете допълнително вече солени храни като пуканките в киното.
Морска и йодирана
Други видове полезна сол са морската и йодираната сол. За йодираната обаче трябва да внимаваме – трябва да купуваме само такава, която е в непрозрачна опаковка, тъй като светлината влияе неблагоприятно и унищожава полезните й свойства.
Вреди повече от цигарите
Голяма част от солта, която човек поглъща, обикновено остава незабелязана за него, тъй като се съдържа в готовите храни. Затова в САЩ властите вече полагат усилия на всички нива, за да притиснат хранителната промишленост да вземе мерки. Преди седмица администрацията на Ню Йорк огласи инициатива, която цели ресторантите и фирмите за производство на храни да намалят солта в продуктите си с 25% през следващите 5 години. Калифорния пък обмисля да наложи лимити на солта в храната, която щатът купува за училища, затвори и други обществени институции. Сред експертите има и идеи солта да се премести в друга класификация, която ще принуди производителите да дават повече информация за нивата й в храните.