Маслините пазят сърцето и кожата

Маслините пазят сърцето и кожата Лакомник

Яжте ги редовно, за да регулирате кръвното налягане

Маслините пазят сърцето и кожата
Автор:Лакомник

Маслините съдържат всички необходими за човешкото здраве витамини и микроелементи. В тях се съдържат захар, белтъчини, пектини, витамин В и витамин С, каротин. Маслините влияят добре върху работата на храносмилателния тракт и на черния дроб. Те стимулират ръста на костна тъкан и се използват за профилактика на атеросклерозата и болести на храносмилателната система.

 

Зехтинът, който се произвежда от маслини, се състои на осемдесет процента от мононенаситени мастни киселини, които намаляват вредния холестерол в кръвта.

Маслините също така съдържат витамин Е и полифеноли, които са природни антиоксиданти. Зехтинът предотвратява бързото стареене на организма и намалява риска от развитието на много болести.

Маслините са част от средиземноморската диета. Тя е съчетание на начин на живот и хранене, което е типично за народите от средиземноморския регион. Ползата на средиземноморската диета за здравето радикално е променила системата на диетичните препоръки на западните страни. Днес тя се смята за идеално балансирана здрава система на хранене.

Концепцията на средиземноморското хранене е формулирана когато се установило, че в средиземноморския регион нивото на смъртност от сърдечно-съдови заболявания е много по-малко, отколкото в северните европейски страни.

Основното, което отличавало храненето на средиземноморските народи от това на останалите, било изобилието от салати със зехтин и маслини, както и консумацията на много плодове и зеленчуци.

Зехтинът е основен компонент на по-голяма част от ястията на средиземноморската кухня. Благодарение на гастрономическите си възможности и полезните за здравето свойства зехтинът е ключов компонент в адаптирането на средиземноморската диета към храненето на останалите народи.

Средиземноморската диета изисква намаляването на червеното месо до 3-4 пъти в месеца. Няколко пъти седмично се препоръчва консумацията на риба, пилешко, патешко и яйца.

Всеки ден се препоръчва консумацията на маслини, плодове, салата от листни зеленуци, ядки, макаронени изделия, царевично брашно, картофи, пресни зеленчуци, мляко и млечни продукти.

 

Зехтин всеки ден

 

Зехтинът помага да запазите нивото на холестерола под контрол и да нормализирате кръвната си захар. Той лесен за усвояване, тъй като е мононенаситена мазнина. Няколко капки върху зеленчуковата салата или върху парче пълнозърнест хляб са чудесна добавка към здравословната диета.

Зехтинът може да бъде добавян в пикантни ястия и към кисели хранителни продукти. Използвайте го за сосове и салати. Направете смес от зехтин, лук, подправки (риган, мащерка и т.н.) и чесън, за да овкусите различни ястия.

Използвайте зехтин, за да мариновате различни меса, тъй като това им придава по-хубав вкус. Може да използвате зехтин за сотиране или пържене, най-добре е да ползвате комбинация от два вида зехтин.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц