Забравете за кафето и чая
Гастритът е заболяване на стомаха, което засяга все повече и повече хора у нас. Често той се причинява от стреса, който е наш спътник. Преди да прибегнете към хапчетата, които да нормализират стомаха ви обаче, можете да му се доверите да се справи сам. И то точно с онова, което познава най-добре - храната.
Според експертите, има няколко вида гастрит и съответно различни лекове срещу всеки от тях. Смята се обаче, че сокът от моркови е като универсално средство за лечение на стомаха. Има по-силен и по-бърз ефект, когато в него се събират повече киселини от необходимото. И на практика можете да пиете неограничено количество сок.
Какъвто и вид гастрит да имаме обаче, трябва да забравите за алкохола. Също така, ако гастритът вече е хроничен или имате язва, диетата става задължителна. Трябва да се приемат храни, които не дразнят лигавицата. А това означава повече белтъчини, мазнини и въглехидрати, но всичко в умерени количества. Трябва да си набавяте и много вит. В1 и С. Пазете се от преработени храни или колбаси. Пърженото не само ще ви навреди, но може да ви докара и криза. Солта също дразни стомаха на болните от гастрит. Забравете студените и топлите храни, хапвайте на малки порции, но повече пъти през деня.
Без значение дали страдате от гастрит или язва, задължително яжте супа поне на едно от храненията през деня. Когато говорим за основните ястия, те трябва да са направени от нетлъсто месо, по възможност - варено или готвено на пара.
Специалистите съветват да се яде и извара. Препоръчват се също така варени яйца. От плодовете и зеленчуците на първо място по полезност са картофите и бананите. Това са единствените растителни храни, които по химичен състав са основи. Когато се свържат с киселините в стомаха, те ги неутрализират и се изхвърлят от тялото без проблем.
Въпреки че винаги се говори за полезните действия на чая и кафето, при гастрита те са направо забранени напитки. В списъка с нещата, които не бива да се хапват от болните, са бульоните, особено готовите, туршиите, горчицата, оцетът, тестото.