Майсторско и вкусно ястие за вашата празнична трапеза
Разрежете месото по средата, като не стигате до края. Обърнете го с разреза нагоре и го разтворете като книга. В единия край на всяка от двете страни остава по-дебело парче. Разрежете и тях по средата по гореописания начин и „разгърнете“ горното парче настрани. Покрийте месото със свежо фолио и начукайте с чукче, за да се получи плоско правоъгълно парче.
За пълнежа обелете кромида и го нарежете го на ситно. Обелете и пресовайте чесъна. Наситнете магданоза. Загрейте маслото в средна по големина тенджера на умерена температура. Сипете лука и бъркайте 5-6 минути или докато омекне. Добавете обеления и пресован чесън. Бъркайте 1-2 минути. Сложете ориза и разбъркайте. Когато започне да стана прозрачен, залейте с 300 мл вода и го оставете да се свари. Добавете нарязаните орехи и стафиди към ориза. Сипете и сметаната, разбъркайте добре и подправете с наситнения магданоз, солта и черния пипер.
Разстелете месото и разпределете пълнежа отгоре. Навийте на руло. Пристегнете на няколко места с кухненски канап, за да сте сигурни, че рулото няма да се отвори и плънката да изтече. Загрейте олиото в тиган и запържете в него месото от всички страни. Поръсете го със сол и черен пипер. Сложете го да се пече в предварително затоплена до 220 градуса фурна около 30 минути. Смесете сладкото и кетчупа и намажете няколко пъти месото през последните 15 минути от печенето. Извадете готовото печено, нарежете го, украсете с ореховите ядки и стръкчета магданоз, розмарин и сервирайте.