Ако са цели, охлювите се поставят в тенджера с малко вода да заврят. В тенджерата с вода се държат, за да изпълзят, а отделно в друга тенджера се кипва подсолена вода с дафинов лист и няколко зърна черен пипер. Когато охлювите заврят се прехвърлят в тенджерата със саламурата, по този начин те не успяват да се свият в черупките си и са лесни за изваждане. Варят се 1 час. Охлювите се изваждат от черупките с остър предмет, разрязват се и им се изваждат червата, а телата се поставят в гевгир и измиват обилно на силна струя, тъй като понякога са пълни с пясък.
В олио се запържват лукът, нарязан на дребно, охлювите, накълцани на ситно, и се изсипват пасираните домати. Оставя се да се задуши, докато остане на мазнина. Картофите се обелват и се нарязват на ситно, след което се изсипват при запръжката. Сместа се изсипва в тавичка и се залива с бирата и вода до покриване. Слага се в добре загрята фурна. След като охлювите омекнат достатъчно (ако преди това водата е извряла се долива още), мусаката се залива със смес от разбитите яйца и киселото мляко. Печенето продължава, докато яйцата получат кафява коричка.