Питка на кифлички с козе сирене

Питка на кифлички с козе сирене Лакомник

Толкова пухкава и мека, че се топи в устата

Питка на кифлички с козе сирене
Време за приготвяне
Приготвяне
90
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1/2 кубче мая

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. топла вода

500 г брашно

60 г краве масло

2 яйца

1/2 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 с.л. олио

100 г козе сирене

Начин на приготвянe

Брашното се пресява. Смесва се заедно със солта. В средата на купчинката брашно се прави кладенче. Чуква се едното яйце и се използва белтъкът от второто. Млякото се затопля. В него се натрошава маята. Добавя се щипка сол и чаена лъжичка захар. Разбърква се с лъжица. Сместа се оставя да шупне. Закваската се налива в кладенчето. Добавя се разтопено краве масло. Продуктите се събират на топка. Tоплатa вода се налива постепенно. Трябва да се омеси меко, еластично тесто. При необходимост може да се добави брашно. Топката се увива в свежо фолио. Престоява за едно денонощие в хладилник. На следващият ден се изважда да отвърне за час, два в топла стая. Тестената топка леко се намазва с олио или стопена свинска мас. Меси се на кухненски плот. Реже се на три топки. От всяка се разточва кръг с дебелина един сантиметър. Кората се реже на осем. Всяка част се навива на кифличка. По същия начин се постъпва с останалите топки. Кифличките се редят се в подмазана тава. Мажат се с жълтък. Оставят се на топло да втасат. Половин час е достатъчен. Поръсват се с настъргано козе сирене. Тестеното изделие се пече на умерена фурна, 30- 40 минути. Готовата питка се покрива с памучна кърпа.

Още по темата
Още по темата
Кашкавалена питка
Замесва се средно меко тесто. Оставя се 30 минути да почине. Дели се на четири топки.Всяка топка се разделя на 3 части и се разточва на кора, колкото една чиния....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц