Рибата се нарязва на едро, може само глава и опашка. Аз слагам едната страница с коремната част. В 5-6 литрова тенджера се слага вода и рибата, отпенва се. Ври 10-15 минути, после се изважда с решетъчна лъжица, внимава се да не се разкъса, оставя се да изстине и да се стегне.
Бульонът се прецежда и се слага отново в тенджерата. Добавят се продуктите, както следва. Картофите и морковите се нарязват като за супа. Прибавят се оризът, черният пипер, бахарът, карамфилът, дафиновите листа, стръковете на девесила, без листата, нарязани на пръчици 7-8 см. Доматите се обелват и се режат на кубчета, чушката, нарязана на ивички, 2 люти чушки – цели, двете глави лук, нарязани на лунички, зеленият лук, нарязан като за салата. Слага се бульончето с двете клонки джоджен и мащерката. Всичко това се слага при бульона и се вари на тих огън до готовност. Сваля се от огъня и се добавя сол на вкус.
На запръжката:
Нарязват се на ситно останалите глави лук. В дълбок тиган се слагат олиото и лукът, запържва се леко, добавят се 2 с.л. брашно, след малко се слага червеният пипер и се налива доматеният сок с 2 черпака бульон. След като се сгъсти, се влива в тенджерата при бульона, същата се връща на котлона. Своевременно рибата се почиства от кожата и костите и се накъсва на малки парчета, колкото половин кибритена кутийка, и се прибавя в тенджерата, както и магданозът, девесилът (само листата, нарязани на ситно), чубрицата и половин настъргано индийско орехче.
Чорбата ври още 10-15 минути на тих огън. Сваля се от огъня, изваждат се лютите чушки, слагат се в малка купичка, разкъсват се и се слага малко от чорбата. Ползва се за овкусяване според желанието ви.
Чорбата се застройва с двете яйца и оцета. Внимава се да не се пресече. Отделно се счуква чесънът и малко оцет. Всеки си слага колкото желае.
Да ви е сладко!