Непал е място, което се свързва с много духовност и философия. Като на всяко място на света обаче, и там има обикновени хора, а ежедневието не минава без една основна дейност - храненето. Вкусовете са десетки и смесени перфектно. Опитайте някои от специалитетите, които избрахме за вас.
Дал
Необходими продукти:
70 г нахут
70 г кафява леща
70 г червена леща
70 г бял едър боб
70 г ситен фасул
2 с. л. олио
джинджифил
4 скилидки чесън
1 глава лук
2 домата
куркума
Начин на приготвяне: Накисваме всички варива за половин час в хладка вода. След това ги сваряваме добре. През това време запържваме джинджифила заедно с чесъна. Наситняваме лука и го добавяме в тигана. След 2-3 минути идва ред и на доматите. След още пет минути добавяме готовите варива. Оставяме ястието да поври известно време, докато ароматите се смесят напълно.
Скариди
Необходими продукти:
150 г скариди
80 мл готварска сметана
1 скилидка чесън
джинджифил
лимонова трева
лимонова кора
40 г оризово брашно
20 г нишесте
20 г бяло брашно
кокосови стърготини
косово мляко
1 жълтък
кисело мляко
кашу
Начин на приготвяне: Скаридите се сваряват добре. След това се запържват в малко зехтин. Обелваме скилидката чесън и я правим на паста. Добавяме я при скаридите. Настиняваме малко джинджифил, а лимоновата трева правим на пюре. Слагаме ги и идва ред на оризовото и бялото брашно, както и на нишестето. Накрая добавяме кокосовите стърготини и мляко. Добавяме малко вода.
Картофи
Необходими продукти:
500 г пресни картофи
3 печурки
1 морков
2 люти чушки
3 с. л. маргарин
4 яйца
9 скилидки чесън
1/2 връзка копър
Начин на приготвяне: Нарязваме на филийки картофите, гъбите и морковите. Взимаме тавичка и слагаме малко маргарин на дъното. Отгоре подреждаме картофите, после гъбите и накрая морковите. Лютите чушки се почистват внимателно от семената. Нарязват се на много ситно и се слагат върху зеленчуците в тавата. Наливаме малко водичка, отгоре разпределяме останалия маргарин и слагаме да се пече за половин час. В отделна купичка настиняваме чесъна и добавяме към него суровите яйца заедно с копъра. Посоляваме. Заливаме зеленчуците и слагаме да се пече.
Леща
Необходими продукти:
250 г леща
2 глави лук
2 моркова
4 скилидки чесън
1 червена чушка
400 мл кокосово мляко
куркума
джинджифил
черен пипер
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно. Задушават се за кратко в олио или зехтин. Поръсваме с подправките и разбъркваме. Идва ред на лещата. Отново разбъркваме и добавяме кокосовото мляко. Добавяме малко вода и оставяме да се вари на бавен огън. Ястието е готово, когато лещата уври напълно. Нарязваме магданоза и го поръсваме върху всяка порция преди сервиране.
Пиле
Необходими продукти:
250 г пилешки гърди
100 г аспержи
1/2 глава лук
2 домата
80 г бамбук
50 г нахут
рукола
60 мл сметна
сусам
черен пипер
сминдух
джоджен
кимион
анасон
Начин на приготвяне: Сваряваме добре нахута и го смиламе на пюре, разбъркваме го заедно със сметаната. Нарязваме пилето на порции и го запържваме. Вадим от тигана и оставяме настрани. В същата мазнина добавяме и запържваме ситно нарязаните лук и домати. Когато продуктите омекнат, идва ред на аспержите и бамбука, нарязани на едро. Тогава връщаме месото в тигана и поръсваме с останалите подправки. Добавяме нахута и разбъркваме добре. Преди да сервираме, на всяка порция поръсваме малко ситно нарязана рукола.