Овесена тарта с домати и сирене

Овесена тарта с домати и сирене Лакомник

Ароматно и бързо изкушение по всяко време на деня

Овесена тарта с домати и сирене
Време за приготвяне
Приготвяне
40 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

125 г фини овесени ядки

125 г брашно от лимец (или друго пълнозърнесто)

125 г студено масло, нарязано на кубчета

1/2 чаена лъжичка морска сол

1 яйце

1 белтък

За пълнежа:

200 грама пресни листа спанак

2 стръка зелен лук, нарязани

4 яйца

1 чаша мляко

сол и черен пипер на вкус

60 грама сирене, натрошено

2 големи домата, нарязани на всеки ленти по дължина

30 г сирене за поръсване

1/2 чаена лъжичка сушен риган

Начин на приготвянe

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за тарта с олио.

С миксер смесете брашното, ядките, маслото и солта, докато станат еднородна смес. Добавете яйцето и бъркайте до получаване на топка. Натиснете тестото в тавата добре, така че да се запълнят кухините във формата и по стените. Намажете с белтъка добре целия блат. Оставете го в хладилника.

Бланширайте спанака за 2-3 минути във вряща вода и изцедете добре. Нарежете го на едро с лука. Поръсете със сол, пипер и малко сушени риган.

Разбийте яйцата леко с вилица, добавете млякото и разбъркайте добре. Подправете отново. Извадете тестото от хладилника, сложете спанака с лука, изсипете яйчната смес и отгоре поръсете сиренето. Наредете доматите, така ме да образуват нещо като цвете. Печете в загрятата фурна около 30 минути и поръсете готовата тарта със сиренето. Извадете тартата от тавата след десетина минути и сервирайте. Вкусна е и гореща, и студена.

Още по темата
Още по темата
Тарта с козе сирене
В купа смесете солта и брашното, добавете маслото. Направете дупка в тестото и изсипете студената вода. Използвайки пръстите си, бързо замесете тестото докато поеме...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц