Нарът е възхваляван като суперхрана заради изобилието на антиоксиданти в него. Испански учени обаче са открили още една полза - плодът може да осигури защита на сърцето срещу неблагоприятните ефекти на високохолестеролното хранене.
Новината със сигурност ще зарадва почитателите на богатите на мазнини храни.
Авторите на проучването от Каталунския институт за сърдечносъдови изследвания са установили, че добавка на базата на нар поддържа кръвоносните съдове в добро здраве. Полифенолите в плода предпазват артериите от отлагането на мастни вещества по стените им, което причинява втвърдяването им - водеща причина за инфаркт.
Специалистите са тествали добавката върху прасета, тъй като тяхната сърдечносъдова система е сходна с човешката.
Кръвоносните съдове на хранените с мазна храна животни очаквано са били по-нееластични. При тях са наблюдавани и понижено отделяне на съдоразширяващия газ азотен оксид, както и други признаци за сърдечносъдови проблеми.
С дневна доза от добавката, съдържаща 200 милиграма от полифеноли от нар, известни като пуникалгини, специалистите са успели да противодействат на повечето от неблагоприятните ефекти.