Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника

Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника Лакомник
Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника
Автор:Лакомник

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така, както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне, които могат да издържат до 6 месеца. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.

Смята се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915-1920 г.; дотогава за празника са месени хлябове, наричани "колак", "пармак", "кравай".

Това е книга, побираща най-вкусните рецепти за любимия сладкиш и ще е полезна за всеки дом и за всяка домакиня.

Търсете книгата "Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника" на вестникарските павилиони на цена само 2 лв. 

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц