На вечеря там, където земята свършва

На вечеря там, където земята свършва Лакомник

Няколко идеални ястия от Чили

На вечеря там, където земята свършва
Автор:Лакомник

"Там, където земята свършва" или казано накратко Чили. Това кътче в Южна Америка някога е смятано за ръба на света и затова е получило това име. Днес обаче е невероятно място с най-старата пустиня на планетата. Освен това само там можете да срещнете пингвини и то без да стъпвате на Южния полюс. Ако прелестите на Чили не са ви достатъчни, можете да поемете на път към Великденските острови. Но ако не планирате да се разходите до там в близките месеци, можете да опитате от местната храна. А тя е вкусна и питателна, на моменти и пикантна.

 

Сарми

Необходими продукти:

1 прясна зелка 

2 картофа 

1 глава лук 

1 морков 

1 червена чушка 

600 г домати

магданоз 

1 кубче бульон 

200 г ориз 

150 г кашкавал 

2 яйца 

кимион 

риган 

Начин на приготвяне: Зелката се вари цяла в подолена вода, като предварително се отстранява кочанът. Оставяме да се вари за 10 минути. Вадим и веднага накисваме в студена вода. Започваме да отстраняваме лист по лист. Оставяме ги настрана. Режем наситно моркова, лука и чушката. Запържваме лука и морковите. След това добавяме и чушките. Заливаме ги с гореща вода и оставяме да се задушават за няколко минути. Сед това добавяме настърганите домати. Отделно сваряваме ориза 200 мл вода. Дърпаме от огъня и натрошаваме вътре бульона. Нарязваме кашкавала на ситно и го добавяме, чукваме и яйцата. Накълцваме магдавоза и също го добавяме. Разбъркваме добре. Взимаме отново зелевите листа и започваме да пълним всяко едно от тях. Завиваме. Слагаме ги в тенджерата със соса с лука, морковите и чушките. Слагаме отгоре чиния и оставяме да се вари за около 20 минути. Нарязваме на ситно картофите и ги добавяме в тенджерата. Оставяме да се вари за още 20 минути. Малко преди да го махнем от котлона, поръсваме с кимион и джинджифил.

 

Пиле

Необходими продукти:

1 пиле

сокът на един лимон

1 с. л. масло

1 глава лук

1 бутилка бяло вино

чесън

1/2 ч. чаша коняк

Начин на приготвяне: Пилето се натрива със сол, без да се реже. Полива се от всички страни с лимонов сок, натърква се с маслото. Главата лук се слага цяла вътре в пилето. Слагаме го да се вари в бялото вино. Едва когато стане готово се разделя на порции. Прецеждаме винения бульон. Към него добавяме чесънът и конякът, пожелание и други подправки. Оставяме да се вари на бавен огън. Когато се сгъсти, сосът е готов. Всяка порция се залива с него преди да се поднесе.  

 

Мус със сушени кайсии

Необходими продукти:

500 г сушени кайсии

300 г захар

500 г царевична каша

400 мл сметана

2 с. л. желатин

Начин на приготвяне: Кайсиите се накисват в студена вода за поне едно денонощие. След това ги слагаме да се варят със захарта. Когато станат готови, се оставят да се охладят. После се нарязват на ситно. Правим царевична каша от царевично брашно. Разбиваме сметаната с миксер. През това време желатинът трябва да се разтвори на водна баня. В подходящи десертни съдове слагаме малко от кашата и отгоре от плодовете. След това налейте равни количества сметана и желатин. Оставяме да се охлади за поне два часа. По желание, оставете сиропа от кайсите да се вари, докато се сгъсти. След това с него поръсете готовите десерти преди да ги поднесете.

 

Пастел ди чокло

Необходими продукти:

5 с. л. олио

250 г кайма

2 скилидки чесън

кориандър

оцет

25 стафиди

2 глави лук

4 пилешки филета

6 консервирани царевици 

1 ч. ч. прясно мляко

8 маслини

Начин на приготвяне: Каймата, заедно с чесъна и подправките се запържват в загрято олио. Разбърква се непрекъснато, за да не стават бучки. Добавят се стафидите. Лукът се нарязва на ситно и също се добавя. Оставяме да се запържи добре. Намаляваме степента на котлона. Натриваме пилешките филета със сол и черен пипер. В друг тиган ги запържваме за 20-ина минути. От зърната на консервираните царевици правим пюре. Добавяме млякото, малко олио и сол на вкус. Взимаме глинен съд или такъв от йенско стъкло. На дъното поставяме от царевичната каша. След това идва ред на каймата, пилешкото и накрая нарязваме маслини. Отгоре се покрива отново с пюре от царевица. Слагаме ги във фурната. Печем 25 минути на слаб огън и после още 15 минути на силна фурна.

 

Доматен сос

Необходими продукти:

8 домата

4 глави лук

1 люта чушка

50 мл вино

10 г пудра захар

канела

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, доматите и чушката. Поръсваме ги с подправките, включително и с оцета. Задушаваме ги на тих огън, докато зеленчуците омекнат напълно. Претриваме сместа през сито и доливаме малко вода. Оставяме да се вари десетина минути, при постоянно разбъркване. 

Още по темата
Още по темата
На вкусна разходка из Чили
Вкуснотиите на Южна Америка направо нямат край. Днес ще ви запознаем с някои от рецептите една от най-удивителните сред държавите на континента – Чили....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц