Млечна торта с печени ябълки и дюли

Млечна торта с печени ябълки и дюли Лакомник

Много лека и лесна за приготвяне торта

Млечна торта с печени ябълки и дюли
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг кисело мляко

1 кг ябълки

100 г бадеми

100 мл сироп от ягоди

400 г захар

30 г желатин

Начин на приготвянe

Ябълките се обелват, почистват се, нарязват се на тънки резенчета, заливат се с малко вода и част от сиропа, поръсват се със захар и се изпичат. Дюлите се почистват, настъргват се, прибавя се захар и се задушават. Бадемите се попарват с вряща вода, обелват се, изпичат се до златист цвят и се настъргват. Желатинът се накисва в хладка вода и след като набъбне, се разтваря на водна баня. Киселото мляко се разбива с малко захар. Останалите няколко лъжици захар се карамелизират. Когато захарта добие златистожълт цвят, се добавят останалият сироп и една лъжица от желатина. На дъното на кръгъл стъклен съд се изсипва карамелизираната смес. Отгоре се подреждат ябълковите резенчета. Смесват се задушените дюли, киселото мляко, бадемовите ядки и останалият желатин и се разбърква много добре. Получената смес се разстила внимателно върху ябълките. Съдът се поставя в хладилник. Готовата торта се обръща в кръгла чиния и се сервира. Преди да се обърне тортата, съдът се потапя в гореща вода за няколко секунди.

Още по темата
Още по темата
Млечна торта
Размесва се брашното с маслото, прибавя се солта, 2 ч.л. захар, водата и се замесва тесто. Разточва се на кора и се слага във форма за торта. Пече се само 10 минути,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц