Пухкава домашна вкусотия за цялото семейство
Маята се натрошава във водна чаша. Добавят се 1 ч.л. захар. Налива се топла вода. Закваската се обърква с лъжица. Оставя се на топло да шупне. Брашното се пресява над кухненски плот. В средата се прави кладенче. Налива се закваската. Добавя се 1 ч.л. сол и 1 с.л. олио. Водата се добавя постепенно. Трябва да е топла. Тестото се събира на топка. Оставя се за 30 минути да втаса. Покрива се с кърпа. Лукът се бели, измива и реже на филийки. В тиган се наливат 1- 2 с.л. олио. Съдът се поставя на включен котлон. Поръсва се 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. червен пипер. Лукът се запържва за 5- 7 минути. Бърка се непрекъснато с дървена шпатула, за да не загори. Когато е готов, съдът се оттегля от котлона. Добавят се ореховите стърготини и щипка суха, стрита чубрица. Обърква се наново, за да се получи равномерно овкусена плънка. Тестото се разделя на 2 части. Взема се тавичка. Дъното се маже с олио. Едната топка се разстила на дъното. Леко краищата се качват по околния ръб. Отгоре се разпределя лучената, ароматна плънка. Втората част тесто се реазточва леко на плота. С нея се покрива плънката. По краищата се притиска. Вземат се 2 вилици. Обръщат се с гръб една към друга. Правят се шарки на ромбчета, като се прищипва тесто между вилиците. Маже се с мазнинна. Пече се на умерена фурна 40 минути. Когато се извади се покрива се покрива с памучни кърпи.