

Желязото е важно вещество за нашето тяло и години наред се смяташе, че можем да си го набавим само чрез месото. Специалистите обаче са категорични, че дори хората, които са се отказали не само от него, но и от всички продукти от животински произход, могат да си набавят желязо. И това става лесно, дори и евтино.
Една от тези храни е лещата. Не случайно тя е в основата на много от алтернативните ястия, предназначени за вегани. Съдържа най-много от полезните вещества, които поемаме с месото. Можете да си направите кюфтета от нея, както и шницели и други копия на блажни специалитети.
Същото се отнася и за нахута, и боба. Както и лещата, те лесно стават на пюре и могат да се оформят и да се добавят към различни ястия, в които дори на външен вид да имитират месо.
Желязото разбира се, най-много може да се намери в спанака. Той обаче има едно предимство пред останалите си събратя в тази класация - има вит. С. А той помага на желязото да се усвои от тялото ни.

