Къпана питка

Къпана питка Лакомник
Къпана питка
Време за приготвяне
Приготвяне
90 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

3 яйца

1 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица захар

3 супени лъжици олио или разтопено краве масло

1 кг брашно

пакетче прясна мая за хляб

1/2 литър прясно мляко

Начин на приготвянe

Замесете натрошената мая с малко мляко, захарта и малко брашно, за да се получи кашичка. След това проявете оставете маята да бухне.

Някога бабите ни са пресявали брашното по два пъти - за да няма нечисти помисли у хората, които ще ядат от питката, но и за да остане най-чистото брашно. Сипете брашното в тава и в средата направете „кладенче” - малко празно пространство, в което слагаме бухналата мая, разбитите яйца, солта и мазнината. Като добавяте прясното мляко, замесвате тесто, което месите, докато стане идеално гладко.

След това трябва да сложите полученото тесто в тензухена кърпа и да го пуснете в голяма тенджера в хладка вода. Затова тази питка се нарича къпана питка. Когато тестото е готово, или „изкъпано”, то изплува на повърхността на водата повече от половината. Тогава трябва да го извадите от кърпата и да го омесите отново с брашно, за да не ми лепне на ръцете.

Едва тогава можете да оформите пита, която да поставите в намаслена тава, да я намажете с жълтък, разбит с малко вода и да я поставите в студена фурна.

Тази питка не трябва да се пече в предварително затоплена фурна. Температурата на фурната трябва да е умерена - 150 градуса. Печете около 30-40 минути и проверявайте готовността със суха клечка. Готовата питка завийте в кърпа за 10-15 минути.

Още по темата
Още по темата
Почитаме Св. Варвара с къпана питка
Православната църква почита днес паметта на Св. Великомъченица Варвара. Житието й гласи, че по времето на император Максимиан в Илиопол живял един богат и знатен...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц