Народът на Перу е дал на света, както богата история, така и десетки кулинарни открития направени по тези земи. Перу е родината на повечето от познатите ни плодове и зеленчуци – чушките и дори обикновения боб. Не се изненадвайте, ако в ресторантите ви посрещат с много картофени блюда. Причината е, че по тези земи те се отглеждат от повече от 7 000 години. И са част от рецептите на всякакви блюда, дори и на десерти.
Змиорка
Необходими продукти:
1 кг змиорка
3 с. Л. Брашно
олио
сол
черен пипер
магданоз
За соса:
1 с. л. зехтин
4 скилидки чесън
брашно
4 домата
1 дафинов лист
1 чаша бяло вино
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Започваме от соса. Чесънът се наситнява и се запържва в зехтина. Добавяме брашно и разбъркваме. Нарязваме доматите на едро и ги прибавяме. Заливаме с виното. Слагаме дафиновия лист. Поръсваме с подправките. Оставяме да се вари 10 минути. След това вадим дафиновия лист и пасираме сместа. Едва тогава идва ред и на змиорката, която се нарязва на едро. Поръсваме месото със сол и черен пипер. Овалваме парчетата в брашно и пържим. Когато станат готови, се подреждат в плато и се заливат със соса. Можете да поръсите готовото ястие с пресен магданоз.
Картофи със сос
Необходими продукти:
1 кг. картофи
250 г сирене
200 мл сварено мляко
1 скилидка чесън
1/4 глава лук
олио
2 люти чушки
2 сварени яйца
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват заедно с обелките. Едва след това те се отстраняват. Готовите картофи се нарязват на филийки. Изчистваме чушките от семките и ги пасираме с малко олио. Към пастата добавяме сиренето, млякото, чесъна, олиото, както и едно сварено яйце. Отново пасираме. Няма нужда от сол, заради сиренето. Нареждаме нарязаните на филии картофи и ги поръсваме със соса.
Телешко
Необходими продукти:
800 г телешко месо
1, 5 кг картофи
2 люти чушки
½ чаша вино
зехтин
червен пипер
соев сос
1 лимон
кимион
карамфил
сол
Начин на приготвяне: Телешкото се нарязва на едни парчета и се оставя настрана. Слагаме на котлона в дъблок съд соевия сос и виното. Загряваме ги, но не ги оставяме да кипнат. Поръсваме с малко захар и нарязаните на ситно люти чушки. Поръсваме с кимиона, слагаме карамфил на вкус. Заливаме месото с маринатата и го оставяме на хладно поне за 6 часа. Картофите също се мариноват, но само за два часа в смес от зехтин, червен пипер и сол. Картофите и месото се пекат на грил или скара. Лимонът се нарязва на филийки и също се запича.
Емпанадас
Необходими продукти:
За тестото:
250 г брашно
125 г масло
1 жълтък
За плънката:
250 г телешка кайма
5 глави лук
3 с.л. брашно
стафиди
магданоз
мащерка
бульон
маслини
Начин на приготвяне: Замесваме масленото тесто. Оставяме го за 30 мин в хладилника. През това време правим плънката, като запържваме последователно лука, нарязан на ивици, месото, брашното, бульона и стафидите. Поръсваме с магданоза и мащерката. Разточваме тестото и режем на кръгове. Върху половината от тях слагаме пълнка и нарязаните маслини. Затваряме добре и притискаме по ръба. Правим цилиндри от алуминиево фолио и с него пробождаме отгоре тестото. Оттам ще излиза парата. Печем в предварително загратя фурна до 240 градуса.
Пилешко
Необходими продукти:
1,5 кг. пилешки гърди
3 глави лук
6 скилидки чесън
4 люти чушки
канела
1 с.л. кимион
1 ч.л. босилек
2 чаши фъстъци
100 г пармезан
200 г кисело мляко
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в зехтина. Добавяме чили чушките, канелата, кимиона, босилека, сиренето, пилешкото и фъстъците. Разбъркваме добре. Оставяме да покъкри 30 минути. Малко преди да сервираме, добавяме киселото мляко и отново разбъркваме. Като гарнитура използваме варени картофи.