Кулинарните чудеса на Перу

Кулинарните чудеса на Перу Лакомник
Кулинарните чудеса на Перу
Автор:Лакомник

Народът на Перу е дал на света, както богата история, така и десетки кулинарни открития направени по тези земи. Перу е родината на повечето от познатите ни плодове и зеленчуци – чушките и дори обикновения боб. Не се изненадвайте, ако в ресторантите ви посрещат с много картофени блюда. Причината е, че по тези земи те се отглеждат от повече от 7 000 години. И са част от рецептите на всякакви блюда, дори и на десерти.

 

Змиорка

Необходими продукти:

1 кг змиорка

3 с. Л. Брашно

олио

сол

черен пипер

магданоз

За соса:

1 с. л. зехтин

4 скилидки чесън

брашно

4 домата

1 дафинов лист

1 чаша бяло вино

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Започваме от соса. Чесънът се наситнява и се запържва в зехтина. Добавяме брашно и разбъркваме. Нарязваме доматите на едро и ги прибавяме. Заливаме с виното. Слагаме дафиновия лист. Поръсваме с подправките. Оставяме да се вари 10 минути. След това вадим дафиновия лист и пасираме сместа. Едва тогава идва ред и на змиорката, която се нарязва на едро. Поръсваме месото със сол и черен пипер. Овалваме парчетата в брашно и пържим. Когато станат готови, се подреждат в плато и се заливат със соса. Можете да поръсите готовото ястие с пресен магданоз.

 

Картофи със сос

Необходими продукти:

1 кг. картофи

250 г сирене

200 мл сварено мляко

1 скилидка чесън

1/4 глава лук

олио

2 люти чушки

2 сварени яйца

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват заедно с обелките. Едва след това те се отстраняват. Готовите картофи се нарязват на филийки. Изчистваме чушките от семките и ги пасираме с малко олио. Към пастата добавяме сиренето, млякото, чесъна, олиото, както и едно сварено яйце. Отново пасираме. Няма нужда от сол, заради сиренето. Нареждаме нарязаните на филии картофи и ги поръсваме със соса.

 

Телешко

Необходими продукти:

800 г телешко месо

1, 5 кг картофи

2 люти чушки

½ чаша вино

зехтин

червен пипер

соев сос

1 лимон

кимион

карамфил

сол

Начин на приготвяне: Телешкото се нарязва на едни парчета и се оставя настрана. Слагаме на котлона в дъблок съд соевия сос и виното. Загряваме ги, но не ги оставяме да кипнат. Поръсваме с малко захар и нарязаните на ситно люти чушки. Поръсваме с кимиона, слагаме карамфил на вкус. Заливаме месото с маринатата и го оставяме на хладно поне за 6 часа. Картофите също се мариноват, но само за два часа в смес от зехтин, червен пипер и сол. Картофите и месото се пекат на грил или скара. Лимонът се нарязва на филийки и също се запича. 

 

Емпанадас

Необходими продукти:

За тестото:

250 г брашно

125 г масло

1 жълтък

За плънката:

250 г телешка кайма

5 глави лук

3 с.л. брашно

стафиди

магданоз

мащерка

бульон

маслини

Начин на приготвяне: Замесваме масленото тесто. Оставяме го за 30 мин в хладилника. През това време правим плънката, като запържваме последователно лука, нарязан на ивици, месото, брашното, бульона и стафидите. Поръсваме с магданоза и мащерката. Разточваме тестото и режем на кръгове. Върху половината от тях слагаме пълнка и нарязаните маслини. Затваряме добре и притискаме по ръба. Правим цилиндри от алуминиево фолио и с него пробождаме отгоре тестото. Оттам ще излиза парата. Печем в предварително загратя фурна до 240 градуса.

 

Пилешко 

Необходими продукти:

1,5 кг. пилешки гърди

3 глави лук

6 скилидки чесън

4 люти чушки

канела

1 с.л. кимион

1 ч.л. босилек

2 чаши фъстъци

100 г пармезан

200 г кисело мляко

сол

черен пипер

 

Начин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в зехтина. Добавяме чили чушките, канелата, кимиона, босилека, сиренето, пилешкото и фъстъците. Разбъркваме добре. Оставяме да покъкри 30 минути. Малко преди да сервираме, добавяме киселото мляко и отново разбъркваме. Като гарнитура използваме варени картофи. 

Още по темата
Още по темата
Перу е родината на картофите
Перу е родината на десетки от познатите ни днес плодове и зеленчуци като боба и чушките. И до днес в тази държава има още стотици видове ядливи растения, които обаче...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц