Боб, ориз и киноа – това ядат наследниците на ацтеките
Мексиканската кухня е колкото древна, толкова и модерна. Рецептите и тайните й датират още от времето на ацтеките и се преплитат с испанските кулинарни традиции.
Най-популярна е царевицата, а след нея – оризът. Набляга се и на боб и картофи. Най-отличителната черта обаче е лютото. Чушки или готов пипер - тази добавка се слага задължително и навсякъде!
Един от традиционните продукти на трапезата на мексиканците е киноата. Това е безглутенова зърнена култура, която прилича на ориз, но има и лек орехов привкус. Според експертите по състав наподобява спанака. Мексиканците я хапват най-вече като гарнитура. Киноата може да се намери във всеки магазин за диетичен и здравословни храни у нас.
Гуакамоле
Необходими продукти:
1 авокадо
1/2 люта чушка
1/2 малка глава кромид лук
1 с.л. лимонов сок
5-6 стръка къдрав магданоз
сол
Начин на приготвяне: Авокадото се нарязва на половинки. Обелваме го и махаме костилката. Нарязваме на кубчета 1х1 см. Махаме семките на лютата чушка и я нарязваме на ситно.
Лукът и магданозът се наситняват и се прибавят при авокадото. С помощта на дървена лъжица се намачква. Подправя се със сол и лимонов сок. Оставя се да престои 30 минути преди консумация.
Емпанади
Необходими продукти:
700 г брашно
250 г маргарин
1 ч.л. (5 г) сол
200–250 мл кока - кола
мармалад или сладко
Начин на приготвяне:
Брашното и солта се пресяват. Маргаринът се нарязва и добавя към брашното. Бавно се прибавя кока-колата, докато тестото се оформи на топка. То се разточва на тънка кора и от нея се изрязват кръгчета с диаметър 7-8 см. В средата на всяко се слага по лъжичка сладко или мармалад. След това се прегъват на две и краищата се прищипват. Пекат се в предварително загрята фурна до 200 градуса около 15 минути. Веднага след изваждане от фурната се овалват в кристална захар.
Чили кон карнаре
Необходими продукти:
4 глави лук
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
2 пълни ч.л. смляно чили
2 пълни ч.л. смлян кориандър
2 пълни ч.л. кимион
5 капсули кардамом
2 червени чушки (едри месести или камби)
1.5 кг телешка кайма
1.6 кг домати от консерва, на кубчета (4 х 400 г)
8 с.л. кетчуп
8 с.л. доматено пюре
250 мл вода
800 г червен боб (кидни)
2 пълни с.л. натурално какао
Начин на приготвяне: Нарязваме чушките на дребни кубчета, лукът - на ивички, чесънът - на шайби. Задушаваме ги в зехтина. Слагаме чили, кориандър, кимион и кардамон и ги разбъркваме за няколко секунди, за да започнат да ухаят. Добавяме чушките и запържваме при постоянно бъркане. Слагаме каймата. Оставяме да побелее и бъркаме от време на време. Слагаме останалите продукти без какаото. Оставяме ги да кипнат, тогава прибавяме какаото, разбъркваме добре. Намаляваме степента на котлона и оставяме да къкри бавно с открехнат капак за час и половина.
Киноа
Необходими продукти:
3 ч.ч. покълнала киноа
1 ч.ч. царевица
1/2 ч.ч. червен лук, нарязан на ситно
1/2 ч.ч. пресен лук, нарязан на ситно
1/2 ч.ч. червена чушка, нарязана на кубчета
1/2 ч.ч. пресен нарязан на ситно кориандър
За дресинга:
1 и ½ с.л. накълцан пресен лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. морска сол
1 щипка лют червен пипер
1/2 ч.ч. зехтин
3 с.л. пресен лимонов сок
Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме киноата, царевицата, червения лук, пресния лук, чушката и кориандъра. Разбъркваме добре и заливаме с дресинга, приготвен чрез разбиването на всички изброени съставки.
Пиле Фахитас
Необходими продукти:
2 бр. обезкостени пилешки гърди
2 лимона
1/2 с.л. пудра захар
2 ч.л. сушен риган
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. канела
2 глави лук
3 чушки (зелена, жълта и червена)
3-4 с.л. олио
магданоз
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Почистваме и нарязваме чушките на тънки ивички. Лука режем на полумесеци. Пилешкото месо се нарязва на къси и тънки ивички. Маринова се в сока и кората на лимоните, пудрата захар, ригана, лютия пипер, канелата, солта и пипера. Разбърква се и се оставя за 30 минути. Олиото се загрява, прибавя се месото и се пържи около 5 минути, след това се прибавят чушките и лука. Пържи се до омекване.
Ориз с червен фасул
Необходими продукти:
800 г сварен червен фасул (консерва)
200 г ориз
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 глави червен лук
2 скилидки чесън
1/3 ч.ч. зехтин
сол
риган
1/2 ч.л. кимион
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне: Лука и чесъна нарязваме и запържваме в зехтина. Чушките се нарязват на кубчета и се слагат при лука да се задушат, после се прибавя измития ориз и се запържва, докато стане прозрачен. Подправя се с риган, кимион и сол, прибавя се червеният боб. Когато сместа кипне, се наливат 600 мл гореща вода. Всичко се изсипва в тавичка за печене. Пече се на 200 С, докато оризът стане готов. Поръсва се с магданоз.