Крем меланж

Крем меланж Лакомник

Майсторски и изискан десерт за вашата празнична трапеза

Крем меланж
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За млечния крем:

3 жълтъка

1 л прясно мляко

7-8 с.л. захар

7 с.л. брашно

кората на 1 лимон

1 пакетче ванилия

За белтъчния крем:

3 белтъка

5 с.л. захар

За гарниране:

по желание сладко от череши, вишни, ягоди и др.,

счукани орехови, бадемови или лешникови ядки

шоколад

бишкоти

Начин на приготвянe

Най-напред се приготвя млечният крем. Млякото и захарта се варят до кипване. Оставя се да се охлади. Жълтъците се разбиват и към тях се прибавя постепенно брашното. Бърка се до получаването на еднородна смес. Към нея се прибавя на тънка струйка охладеното прясно мляко. Сместа се бърка непрекъснато с телена бъркалка и се вари, докато се сгъсти. След като се свали от огъня и се поохлади, се прибавя настърганата лимонова кора или ванилията. От време на време се разбърква, за да не хване коричка.

Белтъчният крем се приготвя по следния начин: белтъците се разбиват на сняг. Захарта се карамелизира и се изсипва на тънка струйка в разбитите белтъци, като се бърка непрекъснато, докато се получи бежова смес.

Десертът се оформя в индивидуални стъклени чаши. Най-отдолу се слага 1 чаена лъжичка сладко, върху него се разстила малко белтъчен крем. Поръсва се със счукани ядки. Прибавя се млечен крем и така до напълване на чашата. Най-отгоре завършва с белтъчен крем, който се поръсва с настърган шоколад, слага се малко сладко от ягоди, набучва се с бишкота и се поднася.

Още по темата
Още по темата
Диетичен шоколадов крем
Разтопете шоколада на водна баня. Когато е готово, оставете да изстине за 5 минути и добавете киселото мляко. След това разбийте белтъците като добавите и...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц