Ракът се превърна в бич както на миналия, така и на настоящия век. Всяка година стотици хиляди хора по целия свят се разболяват от нелечимото заболяване. Учените не спират да изследват причините за отключването му с надеждата да спасят следващите потенциални жертви. С годините науката откри, че храненето е сред основните причини за появата. И пак с негова помощ можем да се предотвратим нежелания изход. Има храни, които са идеалната профилактика, дори и да сте предразположени към онкологични заболявания, разказват водещи лекари. Ето и кои са те.
Броколи
Опитайте да включите в менюто си колкото се може повече броколи. Дългогодишни изследвания на зеленчука доказват, че в него се съдържа индол-3-карбинол – вещество, което значително понижава риска от рак на гърдата. Освен това в него има сулфорафан, който се бори със свободните радикали и карциногените, които съсипват организма.
Морковите
Морковите са нож с две остриета. От една страна в тях има вещества, които блокират най-разпространените видове рак като този на устната кухина, на стомаха, на простата, на белите дробове. Но имат и опасна страна. Ако сме решили да правим силна профилактика, тя може да се обърне срещу нас. Някои частични изследвания стигат до извода, че яденето на два или три килограма моркови на ден може да ни докара злокачествен тумор.
Грейпфрут, лимони, портокали
Освен всичките му полезни действия, които има, той е носител и на вещество, което подпомага блокирането на рака. Медиците смятат, че монотерпените успешно предпазват от всякакви видове рак. Така че един грейпфрут на ден е полезен дори и за имунитет срещу онкозаболяванията. В тази група трябва да включим и лимоните и портокалите. Лекарите са категорични, че убиват появилите се ракови клетки. В тях се съдържа лимонин, който е истинското оръжие срещу тумори.
Ленено семе
Лененото семе е богато на лигнан. Това вещество има антибактериален ефект, но също така блокира и клетъчните промени. Както е известно, ракът започва да се развива от изродена клетка на самия болен. В него има още и Омега 3 мастни киселини. А те се борят с рака на дебелото черво.
Ядки
За вече страдащите от коварната болест е препоръчително да ядат повече ядки като орехи, лешници и фъстъци. Причината е, че в тях има антиоксидантите кверцетин и камферол. А те са много силни в потискането на растежа на туморите.
Куркума
Тази подправка е от семейството на джинджифила. Хубаво е да присъства по-често в ястията. Тя затруднява действието на някои ензими, които се свързват с рака и засилват растежа му. Най-много помага при онкозаболявания на дебелото черво.
Червено вино
Слушали сме, че виното помага при какво ли не. Но и ракът е сред проблемите, които то може да реши. В него се съдържат полифеноли, които ни пазят от най-различни тумори и блокират дори свободните радикали. В червената напитка можем да намерим и ресвератрол, който при плода се намира в люспата на всяко зърно.
Соята
Соята или най-вече соевите продукти също ни пазят от коварната болест. В сиренето тофу и соевото мляко се откриват много фитоестрогени. Те действат много силно срещу рака на гърдата и простата. Но тук има и малка опасност – прекаляването със сиренето води до хормонален дисбаланс.
Чай
Зеленият и черният чай са панацеята срещу бързото делене на раковите клетки. В тях има полифеноли, които забавят процеса. По-силен в неравната битка обаче е зеленият чай. Листата му могат да осигурят по-бавно развитие на туморите и разсейките в случаите на онкозаболявания на стомаха, белите дробове, дебелото черво и панкреаса