Китайците първи измислили спагетите

Китайците първи измислили спагетите Лакомник

Марко Поло пренесъл пастата в Италия, където става национално ястие

Китайците първи измислили спагетите
Автор:Лакомник

Историята на пастата – общото название на спагетите, макароните и другите тестени изделия с различни форми, е доста спорна и до днес има различни тези по въпроса. Гърците спорят, че още в античността хапвали макарони, а думата произхожда от гръцкото „макриа”, което означава „щастие”.

 

В Италия обаче са първите писмени данни за тези ястия. Столицата на пастата днес е  Неапол или по-точно малкото селце Граниано, разположено на хълмист терен, на около 30 км. от града. В него има дори улица „Пастифичи”, което означава „производители на паста”.

Писмени сведения, че в Южна Италия и Сицилия са хапвали паста има още от X век. В средата на XII век, арабският географ Идриси, споменава изобилието на паста в Сицилия и по-специално в Палермо, откъдето тя се изнасяла в целия полуостров, както и в Арабските страни. Вероятно възходът на Венеция, Генуа и Пиза като могъщи морски държави, през същинското средновековие, трябва да се свързват и с пастата.

През XIV век около италианската паста вече витае ореолът на националната митология. В една от новелите на „Декамерон”, Бокачо разказва за измислена страна Берлиндзола, където имало цяла планина от настъргано сирене пармезан, а хората по цял ден варели спагети и макарони.

През XVIII и XIX век пастата била храна на обикновените хора, които я ядели с ръце. Когато обаче била изобретена вилицата, пастата се превърнала в храна и на кралските персони, защото използвайки вилицата, те могли да я консумират, без притеснения, че ще изцапат скъпите си дрехи или ще се изложат.

Наскоро обаче историци преобърнаха историята на тези тестени изделия. Те твърдят, че родината на спагетите е Китай, след като археолози откриха купичка спагети от преди 4000 години в останките на Ладжиа, село Минхъ, провинция Чинхай.

Учените от Изтока твърдят, че в Италия ги е пренесъл Марко Поло в края на XIII в. от Китай, където ги видял, приготвени от оризово брашно. Тъй като е лесна за приготвяне и евтина, пастата станала национално италианско ядене и оттам се разпространила из Европа.

Още по темата
Още по темата
Спагети със свинско и домати
Нарежете месото на кубчета, лука на ситно и ги запържете в предварително загрятото олио. Подправете със сол, черен пипер и подправки по избор. Прибавете доматите...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц