Кекс с мармалад и шоколадова глазура

Кекс с мармалад и шоколадова глазура Лакомник

Убийствено вкусен сладкиш, който се приготвя лесно

Кекс с мармалад и шоколадова глазура
Време за приготвяне
Приготвяне
70 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 ч.ч. топла вода

1 ч.ч. мармалад от шипки или сини сливи

1 ч.ч. олио

1 1/2 ч.ч. захар

1 ч.ч. пшеничен грис

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сода

1/2 ч.л. канела

щипка индийско орехче

1/2 ч.ч. смлени орехови ядки

1 с.л. стафиди

150 г черен шоколад

Начин на приготвянe

Взема се пластмасова касерола. В нея се слагат 2 ч.ч. топла вода и мармаладът. Обърква се добре докато се получи гладка еднородна смес. Брашното се пресява. Обърква се заедно с 1 ч.ч. грис и 1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. сода бикарбонат. Брашнената смес се добавя лъжица по лъжица, като се редува с добавянето на олиото. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица в една посока. Трябва да се получи гладко тесто. Добавят се 1/2 ч.л. канела, щипка индийско орехче, смлените орехи и стафидите. Бърка се наново с дървената лъжица. Тестото се разпределя в намазана с краве масло тавичка. Пече се в предварително загрята фурна. Най- напред се включва само за печене отдолу. Когато десертът се надигне достатъчно се превключва на горно печене. Пробва се с клечка за зъби. Трябва да е напълно суха, тогава се счита че сладкишът е опечен добре. Реже се изстинал на ромбчета. Подрежда се в тортена чиния. Поливат се с разтопен шоколад. Оставя се на студено да стегне шоколадът. Покрива се, но не плътно с прозрачно фолио. Консумира се на следващият ден.

Още по темата
Още по темата
Кекс с бадеми и стафиди
Разтопеното масло се разбива със захарта. Прибавят се един по един жълтъците, а след това и пресятото с бакпулвера брашно, млякото, сокът от лимон, смлените/счукани...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц