Сварете непочистените картофи до готовност, леко ги изстудете, почистете ги от кожата и ги смачкайте на пюре без бучки. В купа сложете 1/3 от картофите, прибавете жълтъка, пармезана, зелените подправки и разбъркайте добре. След това прибавете останалата част от картофите и постепенно прибавяйте брашното при постоянно бъркане, така че да получите меко и лепкаво тесто. Бъркайте леко в продължение на 5 минути и при необходимост прибавете още брашно, докато тестото не стане гладко.
Полученото тесто разделете на 4 части, преместете ги върху набрашнена повърхност и от всяка част направете салам с дебелина 2 см. Нарежете всеки „салам” на парчета по 2,5 см и ги сложете във формата за печене, като ги набодете леко с вилица, поръсете ги с брашно и ги покрийте с кърпа или салфетка и ги оставете да престоят, като през това време може да направите соса. В тенджера загрейте масло и запържете нарязания на кубчета лук. Когато лука придобие прозрачен цвят, прибавете бялото вино, разбъркайте и варете на силен огън. Прибавете сметаната, разбъркайте отново и оставете на котлона докато се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер и отнемете от огъня. Прибавете парчетата сьомга и ситно нарязаните зелени подправки. Кипнете подсолена вода и сложете една част от картофените салами, като ги оставите да се варят за около 2 минути или докато не изплуват на повърхността. Извадете ги от водата и ги сложете в порционна чиния, като ги поръсите със сос и настърган пармезан.