Базовата рецепта се ползва за соленки, солени пайове и кишове
Смесете меда с маята и чаша от водата, която е топла, но не й гореща. Оставете 5-10 минути маята да шупне – появява се пяна на повърхността.
В голям съд пресейте брашното и го смесете със солта, объркайте. В средата направете кладенче и сипете в него маята и зехтина. Замесете с ръце, като добавяте постепенно от брашното отстрани. Месете докато всички съставки не станат едно цяло.
Преместете тестото на леко набрашнен плот и измийте ръцете си. Върнете се към тестото и месете отново, докато не стане гладко и еластично – поне 10 минути.
Ако тестото е твърде лепкаво или меко, просто добавете малко брашно. Ако изглежда прекалено сухо и ронливо, добавете още малко вода.
Направете готовото тесто на топка и го сложете в голяма намаслена купа или друг съд. Покрийте го с фолио или влажна кърпа и го оставете да втасва на топло 45 минути или докато удвои обема си.
Поставете отново тестото на набрашнена повърхност. Оттук нататък може да работите с него според рецептата. Ако ще правите пица, разточете кори с големина на тавата, но не дебели, намажете ги със зехтин и оставете да втасват 20 минути, а после наредете плънката и печете. Ако правите соленки, добавете плънката, разточете тестото, оформете ги и пак оставете за 20 минути намазани с жълтък преди печен.
Може и да приберете готовото тесто в плик и да го замразите или приберете в хладилник и да го ползвате по-късно.