
Няколко полезни съвета

Кафето е любима напитка на милиони по света. То се пие още от древността и има защо – вкусът и ароматът на кафето могат да завладеят и най-коравосърдечната душа.
Кафето обаче днес не е най-здравословната напитка. В него добавяме какви ли не боклуци, които го правят вредно за здравето. Модерно е да се пие лате, обогатено с какви ли не сладки аромати и вкусове. Капучиното не е това, което беше някога – сега трябва да е с гъста плътна пяна, носеща стотици празни калории. Към него също се добавя какво ли не.
Злоупотребата с количеството кофеин също е пагубна за здравето. А пиейки така подсладено и модифицирано кафе имаме чувството, че пием нещо слабо, което няма да ни навреди, но не е така.
Как да направите кафето си по-полезно?
Използвайте хартиени филтри
За онези, които използват шварц машина вкъщи е важно да се отбележи, че е по-добре да се ползват хартиени еднократни филтри, отколкото да се разчита на многократните пластмасови такива.
При загряване пластмасата отделя вредни токсини, с които повишавате риска от рак и хормонални проблеми.
Добавете чисто какао
Горчивото натурално какао, което се използва в сладкарството, е подходящо за добавяне в кафето. То е изключително богато на антиоксиданти, носещи редица ползи за здравето.
Добавете канела
Щипка канела предпазва от диабет и намалява кръвното налягане. Такова е нейното действие и то ще ви се отрази добре, ако всяка сутрин добавяте към кафето и малко канела. Тя помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар.
Избирайте натурални подсладители
Ако си мислите, че да замените захарта с кафява захар или изкуствен подсладител е здравословно – лъжете се. Най-добре е да използвате натурални алтернативи за подслаждане на кафето – например мед, стевия.
Избягвайте сметаната
Добавянето на сметана към кафето е вредно. Дори да става дума за обезмаслена или нискомаслена сметана, това не я прави здравословна. Ароматите, изкуствените добавки, растителните масла, натрият, царевичният сироп, добавяни в сметаната я правят лош избор.
Откажете сиропите
Сиропите, подслаждащи кафето и латето ви са вредни. Любим ви е вкусът на шоколад, бадем, плод или карамел към кафето? Е, ще трябва да свикнете с натуралния му вкус, защото тези сиропи са чисто и просто вредни.

