Икономично ястие или гарнитура, което се приготвя лесно
Зеленият боб се измива много добре, след което шушулките се нарязват на две и се слага заварене в подсолена вода (1 ч.л. на 500 мл вода) . Добавя се грахът, измит добре, и морковите, нарязани на ситно. След като кипнат се оставят около 30 минути да поврат. След като омекнат се оттеглят настрани. Отцеждат се добре от водата и се слагат в дълбока чиния. Отделно се приготвя соса. Взема се купичка, където се слага брашното и 100 мл вода. Разбърква се добре до получаване на кашичка. Взема се тиган и се слага на включен котлон. Доабавя се парчето масло. След като се разтопи се излива брашнената кашичка. Добавя се 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар. Бърка се непрекъснато с дървена шпатула. Накрая се налива прясното мляко. След като леко сгъсти соса се оттегля. Стрива се сушения бял риган. С така приготвения сос се поливат сварените зеленчуци. Ястието се консумира като постна манджа или като гарнитура.